Kommentaar: Eesti – raskustes, kuid tubli

, pensionär, Stockholm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsis pühendasid aastavahetuse ajalehed nagu mujalgi maailmas palju ruumi lõppenud kümnendist kokkuvõtete tegemisele. Svenska Dagbladeti majandusosas ilmus väga objektiivne majandusülevaade selles valdkonnas kümne aastaga toimunust. Põhjalikult on selgitatud SEB ja Swedbanki tegevust, kaasa arvatud Balti riikide aspektist.


Tsiteerin: ”Läbikukkumine Baltikumis. Kasumijahil laenasid SEB ja Swedbank paari hullu aasta jooksul Balti riikides raha kõigile ja igasuguseks tegevuseks. Nüüd on pangad ja inimesed Eestis, Lätis ja Leedus sunnitud maksma selle eest väga kõrget hinda.”



Rootsi päevalehe karmi hinnangu taga võib olla Rootsi rahandusministri Anders Borgi kriitika ja süüdistus suurpankade aadressil, et oma tegevusega Balti riikides on need kaasa aidanud laenude tagasimaksmisel makseraskuste tekkele. Heldekäeliste krediitidega tekitati inimestele ebasoodne majanduslik olukord.



Rahvusvahelises majanduskriisis on kannatanud kõik Balti riigid. Siiski viitab Svenska Dagbladet, et kolmikust edukaim on oma majanduse ülesehitamisel olnud Eesti. Tunnustatakse Eesti oskust headel aastatel varu soetada, tänu sellele pole riigil olnud vajadust võtta suuri laene.



Muret teeb Eesti töötute suur arv, samuti mõne silmapaistva ettevõtte nagu Tallinki majandusraskused.



Kritiseeritakse Eesti Panka, mis klassikalises mõttes polegi riigi keskpank, kuna tal puudub vajalik tegevusvabadus, võrreldes näiteks Rootsi Riigipangaga. Eesti Panka võib nimetada statistikaasutuseks, kust pärinevad peamiselt Eestit käsitlevad majandusandmed.



Rootsi suurima päevalehe Dagens Nyheteri analüüsis küsitakse, kas suur laenumull võinuks tekkida, kui Eesti pangad poleks olnud Rootsi suurpankade käes. Vastus on eitav, kuid mulli ärajäämise põhjus polnuks mitte pankade tegevus, vaid asjaolu, et Eestil ei oleks leidunud sellist rahahulka, mida nii heldelt välja laenata. Koos sellega jäänuks ära Eesti ühiskonna ja majanduse edukas ülesehitustöö.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles