Toomas F. Aru ees suleti noortekeskuse uksed

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas F. Aru suutis oma olekuga nii mõnelegi lapsele hirmu nahka ajada.
Toomas F. Aru suutis oma olekuga nii mõnelegi lapsele hirmu nahka ajada. Foto: Urmas Luik

Pärnu noorte vabaajakeskuses on puhkenud revolutsioon, mille käigus püütakse vabaajakeskusest peletada aastaid Pärnu noortele alternatiivseid ajaveetmisvõimalusi organiseerinud Toomas F. Aru.


Noortekeskuse juhataja Annely Reile, noortekeskuse ruume haldav MTÜ Pärnu Väikese Vabakooli Selts ning grupp noori panevad skandaalselt legendaarsele või legendaarselt skandaalsele Arule süüks ropendamist, tulude varjamist ning keskuse ruumide kooskõlastamata kasutamist.



10. veebruaril esitas MTÜ Pärnu Väikese Vabakooli Selts Arule ülesütlemisavalduse, milles antakse MTÜ Pärnu Lastekaitseühingule, mida Aru esindab, kaks päeva lahkumiseks ning ruumide üleandmiseks.



Noored kardavad


Ülesütlemisavalduses põhjendatakse lepingu lõpetamist sellega, et Aru pole esitanud Reilele ühtki kooskõlastusakti noortekeskuses korraldatud ürituste kohta. Millest tulenevalt puudub Reilel ülevaade üritustega kaasnenud kulutustest ja piletimüügiga saadud tuludest. Ühtlasi pole noortekeskus saanud kordagi 30% ürituste piletitulust. Ka siis mitte, kui üritus on jäänud väidetavalt kasumisse.



Teiseks pannakse Arule süüks seda, et alates möödunud aasta sügisest on noortekeskuse helisalvestusruumi antud kasutada kolmandatele osapooltele seltsiga kooskõlastamata. Lisaks olla 2009. aasta detsembrist toimunud ruumis äriline tegevus helisalvestuse näol, millest on saanud kasu kolmas osapool.



Kolmandaks olevat Reile saanud noortelt kaebusi, nagu oleks Aru korduvalt rikkunud noortekeskuse kodukorrapunkti number 3, mis keelab vabaajakeskuses vaimse ja füüsilise vägivalla ning ropendamise. “Antud rikkumistega on kahjustatud tugevalt Pärnu Noorte Vabaajakeskuse mainet, mistõttu osad noortest on loobunud keskuse külastamisest,” seisab lepingu ülesütlemisavalduses kirjas.



Peale selle anti Arule üle 38 noore allkirjaga avaldus, milles palutakse lõpetada Toomas F. Aru tegevus vabaajakeskuses seoses usalduse ja edasise koostöö võimalikkuse puudumisega.



“Praegu on grupp noori, kes on väga mures ja nad on tundnud, et Toomas on nende kallal vaimset vägivalda tarvitanud – nad kardavad teda, nad ei ole julgenud kaua aega rääkida, sest nad ei ole teadnud, kas nad saavad kedagi usaldada,” vahendas väikese vabakooli seltsi juhataja Kauni Sillat noorte arglikku häält.



Aru ei loobu võitluseta


“Jutud minu surmast on liialdus,” sõnas Aru, kelle väitel on süüdistused alusetud.



Esiteks polevat vabakool esitanud varem ühtki pretensiooni ürituste kooskõlastusaktide esitamata jätmise kohta. Samal ajal olid nad üritustest teadlikud, kuna maksid ürituste plakatite trükkimise kinni.



Mis puudutavat ürituste kulusid ja tulusid, siis vaid möödunud aasta novembris ja detsembris olevat jäänud Reilele kirjalikud aruanded esitamata. “Ta on kasutanud ise neidsamu andmeid aruannetes, mida ta on mulle välja printinud,” sõnas Aru.



Samuti on maksnud lastekaitseühing vabakoolile korra ka 30% piletitulust. Neljal korral olevat Reile sellest loobunud ning jätnud selle kompensatsiooniks kahjumit tootnud ürituste eest.



Mida Aru ei eita, on ruumide andmine kolmandate osapoolte kasutada. “Meie ruumides käivad kogu aeg kolmandad isikud noorte näol,” selgitas ta. Küll aga ei ole ta rentinud ruume välja, mis on lepinguga keelatud. “Kui mingi bändimees müüb seal oma kitarri sõbrale, siis on see nende isiklik asi ja ei puutu meisse.”



Mis aga puutub ropendamisse ja vaimsesse vägivalda, siis see süüdistus olevat abstraktne ning tõendamatu.



Juba on Aru ka lastekaitseühingu juristiga koostanud vastulause ning esitanud selle abilinnapea Jane Metsale ning väikese vabakooli seltsile.



Haige värk


Konflikt sai Aru selgitusel alguse sellest, kui ta tahtis noortelt kaks korda aastas tehnika korrashoiuks korjatava maksu muuta igakuiseks. Osal noortest tekkinud kahtlus, et Aru paneb korjatud raha enda tasku. Selle lükkas Aru aga raamatupidamisandmeid kasutades ümber. Ent pall oli juba veerema lükatud.



Aru sõnade järgi on allkirjade kogumise taga üks noor ja aktiivne muusik, kellega tal tekkinud isiklik tüli raha pärast.



Mõni neist, kes ei teadnudki täpselt, millele nad alla kirjutavad, on oma allkirja juba tagasi võtnud. Nii otsustaski Aru, et ei anna alla. “Laupäeval (täna – A. P.) lähen ma rahulikult tööle ja kui me mingit kohtuvälist asja ei suuda välja mõelda, siis läheme kohtusse,” sõnas ta reedel.



Väikese vabakooli seltsi juhataja Kauni Sillati sõnul võib Aru esitada millised vastuväited tahes, aga alates eile õhtul kella kümnest on noortekeskuse uksed tema kui kuraatori ees suletud.



“Täitsa haige värk – nüüd ma hakkan aru saama, mida tähendab puhas ärategemine,” sõnas Aru.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles