Hobuste arvukus on Eestis tõusuteel

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori hobusekasvandus on endiselt üks Eesti hobusekasvatuse keskustest.
Tori hobusekasvandus on endiselt üks Eesti hobusekasvatuse keskustest. Foto: Urmas Luik

Toris toimunud Tori tõugu hobuste kasvatajate haruseltsi aastakoosolekul tõdeti, et hobuste arv Eestis tõuseb. Kui 1995. aastal langes riigis esimest korda hobuste arv alla 5000, siis mullu ületas see 7000.


“Hobuste kohta võib Eestis tõesti öelda, et nende arvukus on tõusuteel,” kinnitas Eesti hobusekasvatajate seltsi tegevdirektor Krista Sepp. “Samal ajal on rasked majandusolud meie lõunanaabrite juures hobuste hinna alla viinud. Eestis aga on väga heal tõumaterjalil aretatud hobused, mis on kujunenud kontrollitud ja teada aretusliine ja kokkulepitud aretuskriteeriume silmas pidades.”



Tori koosolekul täiendati kehtivat Tori hobuste säilitus- ja aretusprogrammi aastateks 2010-2020, mida arutatakse haruseltsi üldkoosolekul 9. aprillil Olustveres.



“Ka teiste hobusetõugude kasvatajad vaatavad sel aastal oma programmi kriitilise pilguga üle,” sõnas Sepp.



Hobusekasvatajate seltsis on viis iseseisvat haruseltsi: Tori, Eesti, Eesti raskeveo, Trakeeni ja Araabia hobuste oma. Kolm esimest on riigis kuulutatud ohustatud tõuks. Tõugu saab tunnistada ohustatuks, kui populatsioonis on alla 1000 mära.



Varssu sünnib vähe


Tori tõugu märasid on Eestis ligi 700, kuid varssu sünnib veidi üle 100 aastas.



Hobusearetajate hinnangul võiks see number olla kolm korda suurem.



“Tori hobuse aretussuunad jäävad enam-vähem samaks, mis nad viimastel aastatel on olnud. Kasvatatakse kahte aretustüüpi. Need on jõulisem universaalne ja teine suund – ratsaspordi kõikidele aladele ja vabaajahobuseks sobiv Tori hobune,” märkis Sepp.



Samal ajal kinnitas Eesti hobusekasvatajate seltsi tõuaretuse juhataja Andres Kallaste, et sundust Tori hobuse kasvatajatele aretussuuna valimisel pole ja tüübi valib tõuhobuste omanik oma äranägemist mööda.



Eestis on praegu 1376 tõuraamatusse kantud Tori hobust. Tõuraamatut peetakse 1921. aastast.



Meie kolmest hobusetõust on kõige kriitilisemas seisus Eesti raskeveohobune, keda on ainult veerand tuhat, kuid nendegi arvukus on tõusuteel. Enim on Eesti tõugu hobuseid - umbes 2000.



Tori hobuse populaarsus


Meie kõige kuulsama tõu, Tori hobuste arv jääb nende kahe vahepeale.



“Viimastel aastatel on hakanud Tori hobuse populaarsus taas kasvama,” märkis Sepp. “Eesti hobusekasvatajate seltsiga liitunud 360 kasvatajast ligikaudu pool kasvatab kas ainult või muude tõugude kõrval Tori hobuseidki. Sealjuures välismaalgi, kus Soome ja Rootsi kõrval on seltsiga ühinenud nüüd Tori hobuste kasvatajad kaugest Austraaliast, kellest on kirjutanud ka Pärnu Postimees.”



Pärnu Postimees kirjutas 2007. aasta hilissügisel Tori kasvandusest Austraaliasse teele asunud tiinest Tori tõugu märast Amadorast, kes pärast ligi neli kuud kestnud reisi läbi mitme riigi austraallaste Victor ja Lorna Karja farmi jõudis ja seal täkkvarsa ilmale tõi. Nüüd on nende farmis juba neli Tori hobust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles