Pärnakatel kipub kevadine sulavesi ahju tungima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turu tänaval on kevaditi varemgi vesi lainetanud, ent säärast uputust nagu nüüd pole sealkandis varem nähtud.
Turu tänaval on kevaditi varemgi vesi lainetanud, ent säärast uputust nagu nüüd pole sealkandis varem nähtud. Foto: Ants Liigus

Pärnus Uus-Sauga linnaosas Turu tänaval on lume sulades tekkinud paarikümnesentimeetrine veekiht, mis piirab ümberkaudseid maju.


Turu 9 elav Asta Luik peab lootma, et sügisel purki tehtud hoidised said ikka korralikult kaanetatud. See selgub siis, kui taandub vesi, mis maja alla ehitatud keldri praegu pea laeni täidab, nõnda et sügavale keldrisse laskuvast trepist vaid kaks ülemist astet veest välja paistavad. Kartulid, õunad, porgandid ja muud juurikad on eakas daam juba mõttes maha kandnud. “Eks need tuleb turult uued tuua,” ei tee ta liiga suurt traagikat.



Koguni turtsatab lõbustatult naerda, kui meenutab, kuidas ta üritas pumbata vett keldrist hoovi peale, kus nagunii lainetab juba poolde säärde ulatuv vesi. “Mõtlesime, et hoiame natukenegi ära seda uputust, aga rohkem tuli tagasi, kui välja läks,” muheles ta.



Ennenägematu uputus


Tegelikult on asi muidugi naljast kaugel – natuke ehmatavgi. 1957. aastal Turu tänavale maja ehitanud Luik ei mäleta, et ühelgi varasemal kevadel oleks vesi sealkandis sedavõrd jõudsalt peale tunginud. Naine pelgab, et vee raisku pole läinud nüüd mitte ainult keldrisse kogutud kraam, vaid ka peenramaale istutatud maasikataimed ja marjapõõsad.



Turu tänava elaniku Toomase sõnutsi on vesi Hobuse ja Rõugu tänava vahelisel lõigul tunginud kokku kaheksa eramaja keldrisse ja paaris madalamale ehitatud majas ähvardab tuppa valguda.



Toomase jutu järgi ulatub vesi majade ümber poole kummikuni, et ümbruskonnas on lund, võib veetase veelgi tõusta. “Paarkümmend sentimeetrit on vett kindlasti,” kirjeldas ta. Et tänaval ei ole sademevee kanalisatsiooni, pole liigveel kusagile voolata.



Kohaliku elaniku jutu järgi saab uputuspiirkonnas liikuda ainult kummikutega. “Vanemad inimesed on mures, kuidas liikuma pääseda, et poes või muudel toimetustel käia,” seletas Toomas.



Ise süüdi


Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas-Ollo märkis, et Turu tänava elanikud on kraavid ja truubid ise kinni ajanud, seetõttu on seal liigse veega varemgi probleeme olnud.



Reedel käis Turu tänaval olukorda hindamas AS Pärnu Vee auto ja vee äravoolamiseks puhastati kraave.



AS Pärnu Vee tootmisdirektor Lembitu Merdik ütles eile hommikul, et veefirma töömehed puhastavad Turu tänaval sademevee äravoolusüsteeme ja õhtuks peaks vesi tänavalt läinud olema.



Merdiku sõnutsi kaevasid töömehed ühe truubi lahti ja vesi on hakanud vaikselt ära voolama. “Suure osa peaks õhtuks tänavalt ära saama, kui mingit halba üllatust ei tule,” arvas Merdik.



Veefirma tootmisjuhi jutu järgi muudab uputuse likvideerimise raskemaks asjaolu, et truubid on külmunud, kraavid omaalgatuslikult torusse viidud ja mõnes kohas valesti ehitatud. “Meil jäid survepesuvoolikud kinni,” märkis Merdik.



Et tulevikus uputust ära hoida, tuleks Merdiku sõnutsi piirkonna sademevee ärajuhtimissüsteemid kompleksselt üle vaadata ja need rekonstrueerida. Merdiku jutu järgi peaks selle eest hoolt kandma linnavalitsus.



Eks hiljem vaata


Pärnu päästjadki on valmis Turu tänava uputuspiirkonda appi minema, kui mõni sealne elanik abi vajab ja temani läbi vee ei pääse.



Lääne-Eesti päästekeskuse koordinatsiooniteenistuse juht Priit Laos ütles, et päästjad lähevad Turu tänavale appi, kui inimesed liikuma ei pääse.



“Päästjad saadetakse välja siis, kui näiteks Turu tänavale kutsutakse kiirabi, mis ei pääse abivajaja juurde,” seletas Laos. “Keldritest vett välja pumpama me ei hakka. Meie tehnika ei võimalda reovee pumpamist. Selles osas saab oma elanike aitamiseks pakkuda lahenduse linn.”



Murakas-Ollo sõnul on praegu kõige tähtsam ülesanne uputus likvideerida. “Kui tänav on kuivaks saadud, tuleb edasi vaadata, mida teha, et edaspidi sellist olukorda vältida,” ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles