Konkurentsiametil valmis koostootmise juhise ettepanek

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortum Termesti koostootmisjaama ehitus Pärnus Niidu tänaval.
Fortum Termesti koostootmisjaama ehitus Pärnus Niidu tänaval. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Konkurentsiamet esitas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile koostootmisrežiimil biomassist taastuvenergia tootmise mudeli.


Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots ütles, et amet saatis ministeeriumile koostootmise juhise ettepaneku nädal aega tagasi.



"Ettepanek põhineb tehnilistel arvutustel, kus määratakse kindlaks, kui suur osa elektrist kalendrikuu jooksul toodeti koostootmise režiimil ja kui suur osa kondensatsioonrežiimil. Vastavalt sellele toimub toetuse maksmine vaid selles osas, kus elektrit toodeti koostootmise režiimil," selgitas Ots.



Otsa sõnul mõjutaks kõnealune piirang kõige rohkem Eesti Energia Narva Elektrijaamu.



Rajatava Fortum Termesti Pärnu koostootmisjaama kohta ütles Ots, et sellele jaamale antava toetuse vähenemist on praegu väga raske hinnata, sest jaam pole veel tööd alustanud.



Pärnu puhul võib toetus hinnanguliselt väheneda 20-30 protsenti, kuid see oleneb jällegi sellest, millises režiimis jaam tööle pannakse, lausus ta.



Otsa sõnutsi ei maksa unustada, et tegemist on ameti ettepanekuga majandus- ja kommunikatsiooniministrile, kes viib selle omakorda valitsusse. Ettepanek on alles esimene etapp ja peab saama valitsuse heakskiidu, märkis ta.



Jaanuaris vastu võetud elektrituruseaduse muudatused muudavad muu hulgas toetuse maksmise reegleid koostooterežiimis biomassist toodetud elektrile.



Alates juulist saab seaduse järgi taastuvenergeetika toetust selle elektrienergia eest, mis on toodetud taastuvast energiaallikast ning mille puhul on tagatud koostootmise režiim ehk toodetakse korraga nii soojust kui elektrit.



Koostootmise täpsema juhise kehtestab valitsus oma määrusega majandusministri ettepanekul. Koostootmise juhise ettepaneku esitamisel võtab majandusminister aluseks konkurentsiameti ettepaneku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles