Mati Sutt: Tänavune malevasuvi murega ei pigista

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa õpilasmaleva juht Mati Sutt.
Pärnumaa õpilasmaleva juht Mati Sutt. Foto: Henn Soodla

Eelmisel aastal enne malevasuve algust tõdes Pärnumaa legendaarne malevajuht ja ÜRO lastefondi (UNICEF) Sinilinnu aastapreemia pälvinud Jõõpre kooli direktor Mati Sutt, et teda ootab elu raskeim suvi.


Mati Sutt, olete Pärnumaa malevat juhtinud ja selle tööd kureerinud üle veerandsaja aasta. Kui eelmine suvi oli elu raskeim, siis missugune tuleb tänavune?


Eelmisel aastal oli “õhus” 150 last, kes tahtsid malevas tööd, mida anda ei olnud. Tänavu õnneks lepingupartnerite arv ei vähenenud ja mure ei pigista. Kui eelmisel aastal oli 48, siis nüüd on 49 omavalitsust või ettevõtet, millega lepingud sõlmisime.



Lisandunud on kolm ettevõtjat, loobunud kaks omavalitsust. Tööd saab ligemale 1400 malevlast, eelmisel aastal oli neid 1550. Lapsed vajavad tööd, näen seda oma koolis, kus lapsed leiavad tööd neljas kohas. Siit üleskutse: kes soovib tööandjana liituda, on teretulnud.



Aga jah, kui võrrelda tippajaga 2007. aastal, kui Pärnumaal töötas 2053 malevlast, on langus märgatav. Ent töödki pakuti siis rohkem ja malevaealisi noori oli rohkem.



Siis on õige arvata, et ega külalisi ole?


Ei ole. Kui paarkümmend aastat tagasi olid meil sõprusrühmad Saksamaal, Ungaris, Poolas ja Krimmis, siis tänavu lähetame komandöre tutvumisreisile Soome, Prantsusmaale ja Ungarisse, et saata malevlasi tulevikus nendesse riikidesse.



Kas laste teenistus on vähenenud?


Õnneks mitte. Miinimumtasu, millest vähem maksta ei tohi, on 26 krooni ja 90 senti tunnis. Nooremad malevlased töötavad neli, vanemad viis tundi. Kümne päevaga võib 13aastane miinimumtasuga malevlane teenida ligemale 1100 krooni.



Pärnumaa malevasuvi algab 69 rühmaga, Pärnu linnas on 21 rühma ja esimesena alustab 7. juunil Alevi kalmistu rühm. Kõige arvukamalt ongi heakorrarühmi. Malevlaste arvult edestab ülejäänud omavalitsusi Pärnu linn, järgnevad Paikuse vald, Audru ja Tõstamaa. Iga aastaga jääb vähemaks ööbivaid rühmi, kuna need on kulukad. Varasemast vähem vajatakse maasika- ja vaarikakorjajaid.



Kes on legendaarsed malevajuhid ja tööandjad?


Läbi aastate algab Pärnu linnas malevasuvi Alevi kalmistul Ülejõe gümnaasiumi ajalooõpetaja Anne Kärneri eestvedamisel. Tema rühmas pööratakse palju tähelepanu kultuuriloole, tiimis on kalmistuvaht Lehte Kuusk, linna heakorraspetsialist Arvo Kase, muinsuskaitsja Eduard Rajari. Nad tunnevad maetud kultuuriloolaste lugusid, jutustavad neist ja sümpatiseerivad lastele sõbralikkusega. Unikaalne tiim.



Tragid ja staaþikad õpetajatest komandörid, kes üle kümne aasta rivis olnud, on Kaja Tammetalu Koidula gümnaasiumist, Inga Kukk Hansagümnaasiumist, Ülle Pääslane Raeküla gümnaasiumist. Pärnumaalt Jõõpre koolist Ülle Haavasaar, Ülle Varik, Marika Vahter ja Ivi Sutt, Are koolist Marge Mölder, Tihemetsast Viire Talts, Tõstamaalt Maris Marus ja Kirsti Talu.



Kui suuremad tööandjad läbi aegade on olnud omavalitsused, siis ettevõtetest OÜ Plokkturvas, RMK, OÜ Weiss, OÜ Halinga. Pikki aastaid andis tööd OÜ Paadrema Piim, kus praegu on paus.



Malev ei ole ainult töö, üritusi teete samuti?


Teeme. Valgerannas korraldame maleva kokkutuleku, kus alati 300-400 last kohal. Linnarühmadel on lõpuüritused Pärnu jõe ääres ettekannete, tordi ja kringliga. Hansapäevadel osaleb malev liivaskulptuuride konkursil. Minu kalendris on kirjas viis suveüritust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles