Varsti algab metsloomade marutaudivastane vaktsineerimine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiinipala tuleb jätta puutumatult leidmiskohta.
Vaktsiinipala tuleb jätta puutumatult leidmiskohta. Foto: Internet

Veterinaar- ja toiduamet alustab 10. mail kolm nädalat kestvat metsloomade marutaudivastast vaktsineerimist.


Veterinaar- ja toiduameti pressiesindaja Rene Pillesson ütles, et metsloomade kevadine suukaudne marutaudivastane vaktsineerimine kestab vähemalt 31. maini ning selleks kulub 14,65 miljonit krooni.



Samuti nagu eelmistel aastatel alustatakse vaktsiini külvamist Hiiu- ja Saaremaalt ning liigutakse edasi mandrit mööda läänest itta Peipsi ranniku ja Narva jõeni. Seejärel külvatakse vaktsiini Kesk- ja Lõuna-Eestis kuni Läti piirini.



Esimest korda külvati Eestis marutaudivaktsiini 2005. aasta sügisel Põhja- ja Lääne-Eestis. Alates 2006. aastast toimub vaktsineerimine igal kevadel ja sügisel.



Loomade marutaud ja inimeste marutõbi on ägedakujuline närvisüsteemi kahjustav viirushaigus, mis lõpeb surmaga. Veterinaar- ja toiduameti andmetel oli marutaud kõikjal Eestis väga levinud, kuni metsloomi hakati marutaudi vastu vaktsineerima. Marutaudi tippaeg oli 2003. aasta, kui diagnoositi 813 marutaudijuhtumit.



Eelmisel aastal avastati Eestis kolm marutaudijuhtumit, neist kaks Põlva- ja üks Võrumaal, kus marutaudihaiged rebased pärinesid Eesti-Vene maismaapiiri vahetust lähedusest. Mujal Eestis registreeriti viimane marutaudijuhtum 2008. aasta märtsis.



Vaktsineerimist jätkatakse seni, kuni vaktsineeritaval alal ei avastata kahe aasta jooksul ühtki marutaudijuhtumit. Kaitsmaks riiki marutaudi taasnakatumise eest, jätkub vaktsineerimine hiljem riigipiirist 30-50 kilomeetri raadiuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles