Lugeja pildid: meri uhtus randa huvitava külalise

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu rannast leitud huvitav taim võib olla kollane vesikupp.
Pärnu rannast leitud huvitav taim võib olla kollane vesikupp. Foto: Lugeja pilt

Nädalavahetusel Pärnus mere äärde jalutama läinud Pärnu Postimehe lugeja leidis rannaliivalt lainetega kaldale uhutud huvitavad taimed, mis olid oma juured juba pinnasesse kinnitanud.


Esiti arvas leiu otsa sattunu, et tegemist võib olla mõne troopilise taimega, ent fotosid näinud merebioloog Jüri Tenson pidas leidu siiski kodumaiseks, ent huvitavaks.



„Koletist meenutavad olendid on tegelikult hästi varjatud saladus,“ teadis Tenson rääkida. „Tõenäoliselt on tegemist kollase vesikupu risoomiga, mis on jääminekuga jõepõhjast lahti rebitud ja siis minema ujunud.“



Taime täpsemaks määramiseks tuleks Tensoni sõnade järgi selle risoom kasvama panna ja siis vaadata, millised on selle veealused lehed, mis kasvavad otse risoomi otsas. Samuti tuleks vaadelda veepealseid lehti ja õisi.



„Istutamiseks sobiv sügavus on 1-1,5 meetrit. Risoom tuleks oksast valmistatud hargiga veekogu põhja suruda. Risoomi võib pista ka vanasse kartulikorvi või kotiräbalasse koos mulla ja kividega ja siis vette visata,“ õpetas merebioloog.



Tensoni sõnutsi on vee põhjas kasvavad vesiroosi või vesikupu risoomid põnev vaatepilt. „Vanadel vesiroosidel on risoomid pikad ja harulised, moodustades kaarestikke ja labürinte. Huvitavad on ka üliõrnad, pooleldi läbipaistvad rohekad veealused lehed,“ muljetas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles