Professor Martens pani linnavalitsuse nimevalikul ootama

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Friedrich Fromhold Martens.
Friedrich Fromhold Martens. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Port Arturi kaubanduskeskuste ja Pärnu Keskuse vahelisele platsile nime leidmise konkursil lõi kaardid sassi viimasel hetkel mustal hobusel sisse kapanud Pärnu linna aukodanik Friedrich Fromhold Martens, kes linnavalitsuse korraldatud konkursil kolme väljavalitud nime kõrvale asus.

Pärnu abilinnapea Jane Metsa jutu järgi ei ole Hommiku 2a krundil, millele linn soovib nime anda, Martensiga otsest seost.

Aga kui kõrval asuvale Pika ja Ringi tänava vahelise 80 946ruutmeetrisele alale, mille suhtes hiljuti algatati detailplaneeringu koostamine, eelnimetatud õigusteadlase skulptuur rajada, oleks Martensi ja platsi side välja toodud ja suurmeest saaks paremini väärtustada. Praegu ei ütle Martensi nimi paljudele linlastele paraku midagi.

Mets märkis, et Martensi nime lisandumine konkursil enim hääli saanud kolmele variandile ei tähenda, nagu oleks ükski neist kõrvale visastud.

Abilinnapea lisas, et Aida platsi, Bastioni väljaku ja Hommiku platsi puhul ei tuleks kõrval asuva planeeringualaga arvestada.

Pärnu linnaarhitekti Karri Tiigisoone sõnutsi oleks mõistlik väljaku Martesi järgi nimetamise ja monumendi rajamise puhul skulptuuri asukoht kõrval asuval alal planeeringuga ära määrata.

Linnaarhitekt märkis, et tema arvates võiks Martensi või kellegi teise skulptuuri valamisel paigaldada selle kuju hoopis Rüütli tänavale, mis võikski saada skulptuuride asukohaks.

Praegu on Rüütli tänaval Eesti esimese nädalalehe Pärnu Postimehe asutaja Johann Voldemar Jannseni skulptuur. Rüütli tänavale on plaanitud ka meie linna sõudelegendi Jüri Jaansoni kuju rajamist, ent sportlase soovil on see mõte katki jäänud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles