Kommentaar: Iisraeli reid põhjustab kriitikat maailmas

, pensionär, Stockholm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraeli reid Gazasse humanitaarabi toimetada üritanud laevastiku vastu tekitab vastikust ja vastumeelsust. Maailma hukkamõistev suhtumine on ilmne ja Iisraeli-vastane kriitika teravnenud, seda on märgata Euroopa suurajalehtede artiklitestki.

Viidatakse, et Iisraeli blokaadipoliitika Gaza suhtes on jõudnud ummikusse. ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles, et on šokeeritud hukkunute ja vigastatute arvust. Iisraeli rünnaku tagajärjel hukkus üheksa inimest ja üle 40 sai vigastada. Iisrael väidab, et tegu oli enesekaitsega. Maailm ironiseerib selle väite üle.

Iisraeli üldsus õigustab mereväe reidi, kuid on ebameeldivalt üllatunud maailma avalikkuse reageeringu pärast. Maailma proteste Iisraelis ei mõisteta, sest intellektuaalset arutelu pole Iisraelis Gaza ega palestiinlaste probleemide üle kunagi toimunud.

Praegu puudub veel lõplik selgus, mis Iisraeli reidil ühel laevadest valesti läks, et üheksa inimest hukkus. Mingit Iisraeli teguviisi õigeksmõistmist ei saa olla, sest intsident toimus rahvusvahelistes vetes.

ÜRO julgeolekunõukogu erakorralisel ja kaua kestnud istungil mõisteti Iisraeli aktsioon hukka ja nõuti erapooletut põhjalikku juurdlust. Et USA ühines selle otsusega, on märkimisväärne, sest just Washington on aastaid olnud Iisraeli toetaja. Lähtudes Lähis-Ida poliitilistest muutustest, on Iisraelist saanud USA-le tülikas koorem.

USA välisminister Hillary Clinton ütles oma üleeilses avalduses, et olukord Gazas on ebanormaalne. Neist avaldustest on märgata, et USA muudab oma Iisraeli-poliitikat.

Rootsi, mis Iisraeli vastu on tundnud suurt sümpaatiat ja olnud tugev juudiriigi toetaja, on hakanud samuti oma suhtumist Iisraelisse muutma. See on ilmnenud välisminister Carl Bildti viimase aja kriitilistes sõnavõttudes Iisraeli aktsiooni suhtes. Samasugusel seisukohal on ülejäänud erakondade esindajad.

Viimastel aastatel on Rootsis kasvanud antisemitism. Üks Rootsi lehtede juhtkirju viitab, et antisemitismi toidab Iisrael ise selliste aktsioonidega nagu äsjane rünnak abilaevadele.

Bildt ütles üleeile, et Euroopa Liit peab tõhustama oma poliitikat Palestiina ja Gaza suhtes.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles