Poola uputusalal abis käinud eestlased jõudsid koju

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolas käinud meeskonda oli Pärnus vastu võtmas päästeameti peadirektor Kalev Timberg.
Poolas käinud meeskonda oli Pärnus vastu võtmas päästeameti peadirektor Kalev Timberg. Foto: Lääne-Eesti päästekeskus

Täna pärastlõunal jõudsid Pärnusse tagasi Lõuna-Poola üleujutuspiirkonnas üle kahe nädala abis olnud Balti riikide päästeüksuse BaltFloodCombat liikmed.


Krakovi ja Lublini vahel asuvas 26 000 alanikuga Sandomierzi linnas pumba spetsialistina töötanud Lääne-Eesti päästekeskuse planeerimisbüroo juhataja Renee Tammeti sõnutsi pumpas Eesti-Läti -Leedu päästemeeskond üleujutatud alalt vett Wisla jõkke.

Päästemeeskonna liikmetel tuli Tammeti jutu järgi teha 8-, 12- ja 24tunniseid tööpäevi. Elamispaigaks oli Eestist kaasa võetud telk ja konteiner. Pikemal puhkusel said mehed magamas käia kohalikus koolimajas. Eestlaste vahetus naabruses töötasid üleujutusalale appi tõtanud ukrainlased, kilomeetri kaugusel olid abiks sakslased.

Kohapeal avanenud vaatepilt oli Tammeti jutu järgi üsna trööstitu. Üleujutusalale jäänud piirkonnas küündisid vee jäljed majadel kuni teise korruse akendeni. “Ainult katused paistsid veest välja,” ütles Tammet.

Tammeti sõnade kohaselt olid Sandomierzis kuhajatud wisla kaldale suured vallid ja üle oli ujutatud umbes pool linnast. Teises linna osas, kuhu vesi ei jõudnud, jätkus tema sõnutsi rahulik elu.

Kohalike elanike jaoks oli üleujutus Tammeti jutu järgi suur tragöödia. Üleujutuse tagajärgi likvideerimias käinud päästjatesse suhtusid kohalikud Tammeti jutu järgi aga soojalt. “Poolakad on hästi lahked inimesed,” märkis ta.

Poolas käinud meeskonda oli Pärnus vastu võtmas päästeameti peadirektor Kalev Timberg.

Päästjate missioon Poolas kestis 17 päeva. Missiooni rahastas Euroopa Komisjon.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles