Hansapäevad vallutasid Pärnu südalinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansapäevad Pärnus möödunud suvel.
Hansapäevad Pärnus möödunud suvel. Foto: Urmas Luik

Pärnus neljapäevast pühapäevani toimuvad rahvusvahelised hansapäevad toovad linna ühtekokku 150 kultuuriüritust üle 100 kollektiivilt Eesti ja ülejäänud Euroopa hansalinnadest.

Neljapäeval avas Pärnu 30. rahvusvahelised hansapäevad Kesklinna silla juures Pärnu jõel ja selle kallastel antav etendus „Ajajõgi".

Suured massiüritused

Etendus koosnes vaatemängulistest sümbolistlikest piltidest, mis pealtvaatajatele elustas ühe jõeäärse linna tekke, keskaegseks hansalinnaks kujunemise ja arengu kuni tänapäevani. Osalesid ansamblid Nikn's Suns ja Triskele, peale nende Anne Maasik ja tantsijad. Samuti mängisid oma rolli laevad, lodjad, haabjad, kaluripaadid ja purjekad.

Etenduse lõpus ütlesid avasõnad 30. rahvusvaheliste hansapäevade patroon, Eesti Vabariigi kultuuriminister Laine Jänes, Hansa Liidu eesistuja, Lübecki linnapea Bernd Saxe ja Pärnu linnapea Toomas Kivimägi.

Hansapäevade kõige monumentaalsem ja massilisem kultuuriprojekt on reedel, 25. juunil kell 23 Tartu ülikooli Pärnu kolledži õuel amfiteatris algav lauluöö.

Lauluöö kontsert saab alguse kell 22 Karja tänaval Vanas pargis Pärnumaa laulupeo mälestuskivi juurest, kust väikse miitingu järel liigutakse rongkäigus TÜ kolledži juurde. Ühendkoori on Pärnu lauljate kõrval kaasatud kõikide ülejäänud Eesti hansalinnade - Narva, Tartu, Viljandi ja Tallinna kollektiivid-koorid. Lauljaid saadab Pärnu linnaorkester. Vihmaga viiakse üritus kontserdimajja.

Laupäeval, 26. juunil 15-17 südalinna tänavatel ja Mere puiesteel vältav hansapäevade programm hõlmab keskrandagi, kus ehitatakse liivaskulptuure ja toimub lohesurfi-show.

Turg ja tingeltangel

Rahvarohkeks tõotab kujuneda hansapäevade turg, mis on avatud reedel 11-20, laupäeval 10-20 ja pühapäeval 10-14. Registreerunud 432 müüjat täidavad nii Vallikääru aasa kui suure osa vanalinnast. Korraldajad on kauplejad paigutanud enam-vähem teemade kaupa: Vallikääru aasal paiknevad toiduletid ja laia sortimendiga kauba müüjad, samas asuvad muinasaja ning ajalooline küla. Tallinna värava taga pakutakse hansateemalist kraami ja näidatakse taluloomi, Jakobsoni pargis on lastele sobivad tegevused ja tooted. Kuninga tänaval müüakse kodukaupa, Rüütli tänaval ehteid, Vee tänaval rõivaid, Nikolai tänaval kudumeid. Munamäel paiknevad hansamessi külalisdelegatsioonide linnasid tutvustavad telgid.

Raamatukogu ees kestab reedel ja laupäeval 11-18 raamatulaat: tasuta pakutakse loetud raamatuid, samas müüvad oma kaupa kirjastused, tegutseb Haapsalu salli kudumise töötuba.

Pärnu Keskuse ees on avatud roheline laat, müüjad on kohal reedel 12-18, laupäeval 10-19 ja pühapäeval 10-17.

Eliisabeti kirikus toimub neljapäeval ja laupäeval kell 16 missa, pärast seda kulgeb palverännak Raekülla Uus-Jeruusalemma, kus väidetavalt on asunud palverändurite sihtkoht. Teel külastatakse kirikuloolisi kohti, kus esitatakse Villem Ridala loodud regivärsis evangeeliumi, palveid ja vaimulikke laule.

Pärnu sadamas seisab  Saksamaalt pärit misjonilaev, kus vaimulik programm vältab reedest pühapäevani 11-19, lasteprogramm algab reedel kell 17.

Maarja-Magdaleena gild Uus 5 töötab hansapäevadel rahvusvahelise käsitöökeskusena. Neljapäeval kell 17 avatakse maja ärklisaalis gildi kunstnike tarbekunsti loomingu näitus "Traditsioonid ja tänapäev". Gildi majas ja Steineri aias kaubeldakse käsitööga, tegutsevad töötoad, aias saab nautida Gildi laval korraldatavaid rahvamuusikute kontserte ja õhtuti jalga keerutada. Põnev tõotab tulla reedel kell 12 ja 16 antav etendus "Eesti rahvariie".

Maarja-Magdaleena gildi meistrid vahetavad hansapäevadel kogemusi ametikaaslastega mujalt Euroopast, oodatud on kohalikud käsitöömeistridki.

Tants ja trall

Kui suure valge ajal on raske määratleda, kus asub 30. rahvusvaheliste hansapäevade ürituste keskpunkt, kuna eri ettevõtmistega on hõivatud kogu linn, siis õhtu jõudes koondub hansamelu rohkem katuse alla. Põhilisteks peopaikadeks saavad kuursaal ja ööklubid Mirage, Sugar, Sunset.

Muidugi kujuneb meeleolukaks peopaigaks Vallikäärgi.

Hansapäevisse mahub vaatemänguline Eesti vanasõidukite suursõitki, kus osalevad poolteistsada uunikumi jõuavad Pärnusse hansapäevadele laupäeval: masinate paraad algab kesklinnas kell 14.30.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles