President kuulutab välja sõnause

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

President Toomas Hendrik Ilves kutsub huvilisi üles looma uusi keelendeid ja osalema Eesti keele instituudi sõnavõistlusel.


President esitas taasiseseisvumispäeval üleskutse: „Tänavu, meie suure sõnalooja Johannes Aaviku 130. juubeli aastal, võiksime ühiselt, koos rahvaga rajada talle monumendi. Ja mis oleks selleks sobivam, kui luua uusi sõnu, uusi keelendeid. Loodan väga, et eriti loomeinimesed, aga ka rahvas laiemalt mõtleks mõistetele, millest meil siiani puudus. Et me mõtleksime sellele, milliseid sõnu luua ja tuletada, et meie endi emakeel rikastaks meie iseseisvuse ajal nii oluliselt muutunud elu. Et me suudaksime kirjeldada paljusid nähtusi, mida Nõukogude ajal ei olnud.“

Sõnavõistluse eesmärk on aidata kaasa eesti keele väljendusvõime avardamisele riigi ja ühiskonnaga seotud teemadel. Välja on pakutud 11 mõistet, mille tähistamiseks eesti keeles kas sõna praegu pole, on ainult keerukas sõnaühend või võõrsõna, või tekitab segadust olemasoleva sõna mitmetähenduslikkus.

Sõnausel otsitakse uudissõnu mõistetele poliitika, kolmas sektor PPP (public-private partnership), infrastruktuur, direktiiv, humanitaarabi, sustainable, avalik-õiguslik, actor/player ja othering.

Iga võistleja saab välja pakkuda ka ühe uue enda mõiste. Täpsemat lisainfot saab võistluse kodulehelt. Uusi keelendeid oodatakse 4. oktoobrini.

Võistlust korraldab Eesti keele instituut koostöös presidendi kantseleiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles