Päästjad alustasid teekonda Moldova üleujutuspiirkonda

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad alustasid Pärnust teekonda Moldova üleujutuspiirkonda.
Päästjad alustasid Pärnust teekonda Moldova üleujutuspiirkonda. Foto: Urmas Luik

Täna hommikul alustas Pärnust teekonda Moldova üleujutuspiirkonda Eesti, Läti ja Leedu ühise päästemeeskonna BaltFloodCombat Eesti üksus.

Balti riikide päästeüksusesse kuulub kokku 19 inimest, neist üheksa Eestist. Eestist lähevad tulvavetega hädas olevasse Moldovasse appi viis päästeeksperti ja neli logistikut.

Balti riikide ühismeeskonda juhib Lääne-Eesti päästekeskuse päästetöödeteenistuse juht Jaanus Teearu. Pärnakatest on Eesti meeskonnas veel Jaanus Saar ja Vaino Kaunissaar.

Päästjad hakkavad tegutsema kõige kriitilisemas üleujutuspiirkonnas Põhja-Moldovas. „Nüüd, kus juulikuus suurte vihmade järel üle kallaste tõusnud Pruti jõe veetase on alanemas, saame alustada üleujutuse tagajärgede likvideerimisega,“ ütles Jaanus Teearu.

Päästeüksusel on kaasas kolm suure võimsusega pumpa ja kaheksa kilomeetrit voolikuid, et pumbata tühjaks üleujutatud alasid. „Suurima pumba võimekus on pumbata 1400 tonni vett tunnis,“ tõi Teearu näite.

Üksus sõidab Moldovasse esialgse kava järgi 20 päevaks. „Kolm päeva kulub kohale jõudmiseks ja kolm tagasi. Kaks nädalat plaanime olla kohapeal,“ ütles päästeüksuse juht.

Teearu sõnade kohaselt tunnevad nad end missioonile minnes kindlalt. „Omame head varustust ja ettevalmistust. Kõik spetsialistid on läbinud vastava koolituse ja paljud neist varemgi sarnastel  päästetöödel osalenud,“ sõnas ta.

Eesti, Läti ja Leedu alustasid ühise päästeüksuse BaltFloodCombat loomist eelmise aasta alguses Euroopa Komisjoni kaasrahastamisel. Üksuse eesmärk on suurendada ühist valmisolekut nii Balti riikides kui mujal Euroopas aset leidvatele ulatuslikele üleujutustele reageerimisel.

Viimati aitas BaltFloodCombati ühine päästemeeskond üleujutuste käes vaevlevat Poolat, toona kestis missioon 17 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles