Pere Leiva Pärnu tootmistsehhi ootab võimuvahetus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cibuse kaubamärk on pärnakatele kaua olnud ahjusooja leiva ja saia sünonüüm.
Cibuse kaubamärk on pärnakatele kaua olnud ahjusooja leiva ja saia sünonüüm. Foto: Urmas Luik

Aktsiaseltsi Pere Leib Tootmine nõukogu liikme Karl Liivapuu arvates võib aasta algusest tiirelnud kuulujuttude taga, nagu suletaks sügisest kogu Pärnu leivatehas, olla praeguse juhataja Toomas Mölderi kibestumine, sest eakas mees saab ametist priiks.

Kuuldused, et Pere Leib plaanib aastakümneid toiminud ja varem ettevõtte tütarfirmana Cibuse nime all tegutsenud Pärnu leivatsehhi käesolevast sügisest lõplikult sulgeda, on suvepealinnas hoogu kogunud aasta algusest, kui Vanapargi tänavas otsustati lõpetada kondiitritoodete valmistamine ja koondamisteade ulatati 36 inimesele.

Koondamisteadete jagamise järel ja kolm kuud hiljemgi, kui kondiitritööstuse uksed kinni pandi, kinnitas Liivapuu, et Pärnu kaubamärgiks saanud sooja leiba-saia toodetakse siin edaspidigi.

Vähendavad kulusid

Küll kinnitas Liivapuu mais, et seoses oma katlamaja sulgemise ja linna keskküttesüsteemiga liitumisega jääb tõenäoliselt osa tehnilisest personalist vakantseks. Nüüd on teada, et üle poolega katlamaja töötajatest teeb Pere Leib lõpparve.

“Linna keskküttesüsteemiga liitumine on töös ja loodame, et järgmiseks küttehooajaks on ühendus olemas,” kinnitas Liivapuu. “Praegu on küttesüsteemiga seotud 29 inimest ja nende arv väheneb rohkem kui 50 protsenti.”

Küttesüsteemi vahetamine ja personali kahandamine toob Liivapuu hinnangul kuni kolm miljonit krooni kokkuhoidu aastas.

Peale selle ootab Pärnu tehast aasta lõpus juhivahetus, sest seni leivatehast vedanud Toomas Mölder läheb pensionile. Liivapuu tunnistas, et praegune juht jätkaks meeleldi oma ametis, kuid lisas delikaatselt, et Mölderi pensionilesaatmise peamine põhjus pole tema vanus, vaid oskuste pagas. Suurepärase tehnilise taibuga Mölderil nappivat juhile vajalikke omadusi.

Ehk kinnitab seda väidet hinnang anonüümseks jäänud Pere Leiva töötajalt, kes juhivahetusest kuuldes ei saanud selle otsuse vajalikkusest aru, kuna Mölder olevat nii rahulik ja omaette hoidev mees, et ei segavat tehases kedagi.

Juhivahetus enne aasta lõppu

“See võib vastata tõele, et ta (Mölder, toim) on nendest muutustest tulenevalt kibestunud,” vastas Liivapuu küsimusele, kas pidevate koondamisjuttude taga võib olla just Mölder, nagu osa ettevõtte töötajaid on arvanud.

“Uus inimene peaks tulema enne aasta lõppu, aga praegu ma ei tahaks seda rohkem kommenteerida,” ütles nõukogu liige eile.

Tegevuse täieliku lõpetamise kuulduse lükkas Liivapuu järjekordselt ümber, väites, et Vanapargi kinnistusse on tehtud nii palju toiduainetööstuse spetsiifikast lähtuvaid investeeringuid, et tehase sulgemine pole otstarbekas.

Samamoodi ei mõeldaks praegu küttesüsteemi vahetamisele ega tootmise ökonoomsemaks muutmisele, kui ettevõtte juhtide laual seisaks plaan kogu tegevuse Tartusse kolimisest, lisas Liivapuu.

Toomas Mölderiga ei õnnestunud Pärnu Postimehel eile kommentaariks ühendust saada. Tema telefon jäi tummaks ja Pere Leiva külastamise ajal polnud teda valvuri sõnutsi majas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles