Lähipäevade müügihitiks tõusevad pliiatsid ja vihikud

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus kirjatarvetega kauplev Büroomark Pluss seadis oma uues Kuninga tänava poes sisse laua, mille taga kliendid kaupa proovida võivad. Eile hindasid pliiatseid ning värve õpetajad Kristel Kallau (keskel) ja Marge Õunap.
Pärnus kirjatarvetega kauplev Büroomark Pluss seadis oma uues Kuninga tänava poes sisse laua, mille taga kliendid kaupa proovida võivad. Eile hindasid pliiatseid ning värve õpetajad Kristel Kallau (keskel) ja Marge Õunap. Foto: Urmas Luik

Praegu, kui iga suurem pood peab auasjaks korraldada oma koolilaat, on vanematel suur kunst leida lapsele sellised pliiatsid ja värvid, mille asemele kuu aja pärast poleks tarvis uusi ostma minna.

Kui sel nädalal tunglevad koolitarvete lettide ümber valdavalt 1. klassi minejad oma emade-isadega, siis vanemate klasside lastel algab suurem ostlemine esimesel koolinädalal, kui õpetajad on täpselt öelnud, millega sel aastal koolikott täita tuleb.

Pärnu vabakooli 1. klassi õpetaja Marge Õunap soovitas koolitarbeid ostma minna kindlasti koos lapsega, et too oma käega prooviks, missugust pliiatsit kõige mugavam käes hoida on.

Harilikke pliiatseid tasub 1. klassi minejatele osta kohe varuga, sest need kipuvad alatasa kaduma. “Oleme lastele öelnud, et vähemalt kolm teritatud harilikku pliiatsit peaks alati pinalis olema,” rääkis Õunap.

Hea oleks valida lapsele pehme pliiats. Sobiva leiab, kui uurida pliiatsi peale märgitud tähti. “Kirjutamiseks soovitan osta sellise, millel kirjas HB,” sõnas Õunap.

Veel soovitas Õunap pliiatseid valides eelistada kolmnurkse kujuga kirjapulki, sest need püsivad väikesel lapsel paremini sõrmede vahel.

Värvipliiatsikarbis võiks olla vähemalt 12 värvi. “Eks iga vanem otsusta oma rahakoti järgi, paraku on laste joonistustelt näha, et kallimate pliiatsitega tuleb ilusam ja selgem pilt,” nentis Õunap. “Mina olen soovitanud Lyra kaubamärki, aga on teisigi häid.”

Mahapestav viltpliiats

Viltpliiatseid leiab laial hinnaskaalal. Osa neist on peenemad, teised jämedamad. “Väikestel lastel on jämedamat mugavam käes hoida,” selgitas kirjatarvetega kaupleva Büroomark Plussi kunstitarvete müügijuht Oliver Selge. “Erinevus on neil selles, kui paksu joont teevad, kuid ajaliselt peavad jämedamad ja peenemad vastu umbes niisama kaua.”

Emad kipuvad viltpliiatsite peale viltu vaatama, kuna nende jooni ei saa riietelt maha ja lapse nahkagi peab pikalt nühkima. Sellise kartusega vanemad võivad lapsele osta viltpliiatseid, mis on mahapestavad. Vastavat kirja “washable” tasub otsida karbi pealt.

Pliiatsite kõrvale on kindlasti vaja osta teritaja. Siin tasub arvestada, et teritajate avad on eri suurusega. Seega, kui lapsele on ostetud jämedad pliiatsid, tuleb osta suurema avaga teritaja. Kooli kaasavõtmiseks peaks teritaja olema koos kogujaga.

Mugav kustutuskumm ei tohiks olla suur ja peaks olema võimalikult lihtsa kujuga.

Algklassilapse koolivarustuse hulka kuulub plastiliin. Heaks plastiliiniks nimetas Õunap sellist, mis kätte võttes on kohe pehme. “Kui laps peab plastiliini tükk aega käes soojendama, kulub tunnist juba hulk aega ära,” nentis ta.

Paraku ei saa tihti pakendit uurides aru, kas tegu kõva või pehme plastiliiniga. Kui õnnestub, võiks enne ostmist sisu sõrmega vajutada.

Kindlasti on pehme plastiliin topsikutes, kui laps saab koolis neid oma kapis või sahtlis hoida, tasuks võimalusel just selliseid eelistada.

“1. klassi minejatele teevad sugulased tavaliselt kingitusi. Ma soovitaksin mänguasjade kinkimise asemel osta näiteks korralik plastiliinikomplekt,” sõnas Õunap.

Vihikuid ostes võiksid kooliteed alustava lapse vanemad kindlasti jälgida, et lehed oleks ka sisemisel poolel joonitud. Muidu jääb suur joonimistöö vanemate kanda.

Vihikud püsivad ilusad, kui nende hoidmiseks soetada mapp. Siin tuleb arvestada, et nagu vihikud on eri laiusega, erinevad mõõdult mapidki. Seega peaks mappi ostes alati vähemalt üks vihik proovimiseks kaasas olemas.

Pintsel tahab šampooni

Üldjuhul ütleb kool, kas lapsele tuleb osta vesi- või guaššvärvid.

Pärnu kunstikooli direktor Kristel Kallau rääkis, et nad on oma koolis proovinud väga paljusid guaššvärve: nii kallimaid kui odavamaid, nii Vene omi kui Läänest tooduid ja kurbi kogemusi pole. Seetõttu võib tema hinnangul rahulikult valida odavama komplekti.

Pintslite valikust leiab ümara ja lameda harjaste kujuga pintsleid. Kallau selgitusel on ümara kujuga pintslid head vesivärvidega tööd tehes ja guaššidega maalimiseks tuleb osta lapiku kujuga pintsel. Et aga mõnikord on guaššidega värvides vaja ikka mõnda pisikest silma teha, oleks ikkagi hea üht terava otsaga pintslit omada.

“Tihti on uus pintsel kõvade harjastega, inimesed hakkavad neid pehmeks mudima ja rikuvad nii pintsli ära,” rääkis Kallau. “Pintsel tuleks hoopis šampooniga ära pesta, nii saab pintslist müügiprotsessi kestel vormis hoidva liimi välja.”

Joonistuspaberite puhul soovitas Selge eelistada eestimaist toodangut. “Paberi puhul on oluline selle paksus,” märkis ta. “Tugeva paberi peal saab rahulikult kustutada ja mitu värvikihti lisada.”

Värvilisi pabereid valides tuleb Õunapi sõnutsi vaadata, et komplektis oleks kindlasti pruun ja must värv. “Algklassides läheb neid värve tihti vaja, pruunist saab näiteks puutüved ja mustast loomadele silmad või triibud,” selgitas ta.

Värviliste paberite hoidmiseks tasub osta trukiga kott, sest paberit lõikudes tekib palju väikseid tükke, mis muidu paratamatult laiali pudenevad.

Paberi lõikamiseks on vaja kääre ja laste turvalisust silmas pidades ostetakse tavaliselt ümarate otstega käärid. Samal ajal on lõikamine tihti nii peen töö, et ümarate otstega jääb laps hätta. Kui lapsevanem leiab, et laps oskab töövahenditega hoolikalt ringi käia, võiks osta teravate otstega käärid, millele pärast tööd saab spetsiaalse kaitseotsiku peale panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles