Ekslinnapea pääses vangiminekust

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poliitiku tõehetk: mõjukast reformierakondlasest Vello Järvesalust (seisab) sai kriminaalkurjategija.
Poliitiku tõehetk: mõjukast reformierakondlasest Vello Järvesalust (seisab) sai kriminaalkurjategija. Foto: Urmas Luik

Kolm aastat Pärnu linnapeana töötanud kunagi mõjukas reformierakondlane Vello Järvesalu peab sadade tuhandete kroonide võrra rahakotti kergendama, kuid vangi ta omastamise ja võltsimise pärast ei lähe.

Pärnu maakohus mõistis eile Järvesalu süüdi omastamises, dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises ning karistas teda 154 500 krooni suuruse rahalise karistusega.

Kuna Järvesalu oli 2008. aasta 20.-22. oktoobrini vahi all, vähendati tema karistust 143 376 kroonini. Sellele summale lisandub 17 863 krooni menetluskulude katteks. Raha peab Järvesalu riigile tasuma järgmise aasta 8. septembriks.

Peale rahalise karistuse peab Järvesalu aasta jooksul maksma taastusravikeskusele Estonia 36 690 krooni ja AS Oma Ehitajale summa, mille suurust ei avalikustata. Mõlemad summad tasub ta tekitatud kahju hüvitamiseks.

Oma Ehitaja kunagise projektijuhi Raivo Fridolini kriminaalasi lõpetati avaliku menetlushuvi puudumise tõttu. Fridolin peab kuue kuu jooksul riigile maksma 35 000 krooni ja 8818 krooni kriminaalmenetluse kulude katteks.

Võltsis dokumente ja omastas raha

Süüdistuse järgi tasus pea kümme aastat Pärnu linnale kuuluvat taastusravikeskust Estonia juhtinud Järvesalu ettevõtte raha eest 51 973 krooni isiklikke kulutusi, näiteks tütre keeltekooli arved, isikliku auto bensiin, isikliku auto remontimine. Nüüdseks on Järvesalu osa rahast tagasi maksnud ja peab Estoniale aasta vältel tasuma veel 36 690 krooni.

Peale selle süüdistati Järvesalu mitmesuguste dokumentide võltsimises eesmärgiga omandada õigusi või vabaneda kohustustest, samuti võltsitud dokumendi kasutamises. Tõendamist leidis, et ta on kahel korral esitanud äriühingule võltsitud arveid, millega tõendas koolitustel osalemist. Kord on ta pangale esitanud võltsitud palgatõendi ja ühel korral võltsitud töövõimetuslehe alusel kõrvale hoidnud kaitseväe õppekogunemisest.

Veel süüdistati Järvesalu selles, et esindades Estoniat riigihanke raames tehtavate Estonia termide ehitamiseks sõlmitud töövõtulepingus Oma Ehitajaga, kihutas ta selle projektijuhti Fridolini toime panema omastamist. 2007. aasta oktoobrist 2008. aasta maini kanti Estonia ehitustööde nime all Oma Ehitaja kuludesse 783 539 krooni eest töid ja materjale, mis tegelikult kulusid Järvesalu naistuttava Veronika Jürimäe maja renoveerimiseks.

Kasumi asemel uuendati naistuttava maja

Kui Jürimäe elamut poleks renoveeritud, oleks Oma Ehitaja Estonia termide ehitamise eest suuremat kasumit teeninud. Eile sõlmiti ehitusfirma ning Järvesalu ja Fridolini vahel kokkulepe, mille järgi mehed kahju hüvitavad.

Kokkuleppe sisu polnud Oma Ehitajat esindav advokaadibüroo LEXTAL jurist Oliver Nääs nõus avaldama. Raha kättesaamise huvides võib Oma Ehitaja leppida väiksema summaga kui 783 539 krooni.

Ringkonnaprokurör Elle Keemani sõnutsi näeb seadus nende tegude eest, mis Järvesalu toime pani, ette 30-500 päevamäära suuruse karistuse. Tema küsis 125 päevamäära, millega kohtunik Anu Tammeniit nõustus.

Igaühe rahaline karistus on individuaalne ja sõltub kuriteo toimepanemisele eelnenud aasta sissetulekust. Järvesalu 125 päevamäära tähendab 154 500 krooni, millest pärast kolme vahi all oldud päeva mahaarvamist jääb alles 143 376 krooni.

Fridolini kriminaalasja lõpetamist põhjendas Keeman sellega, et isikut on võimalik õiguskuulekusele sundida teda kriminaalkorras karistamata. Erinevalt Järvesalust jäi Fridolin kriminaalkorras karistamata, sest tema süü oli Järvesalu omast väiksem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles