Kommentaar: Kreml liigutas Lähis-Ida

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alatalu.
Toomas Alatalu. Foto: PP

Lõpuks ometi tegi Kreml seda, mille eest talle on salamisi tänulikud nii Washington kui Brüssel: tegi midagi palestiinlaste toetuseks. Olen kirjutanud, et mullu sügisel pöördus Palestiina valitsus maailma poole palvega hakata nendega reaalselt suhtlema. Ettepanek, mille juudi lobi USA kongressis kohe blokkis. Euroopa Liidus püüdis vana kaardivägi – Javier Solana ja 25 ekspresidenti ja -valitsusjuhti – veel detsembris ELi juhtkonda mõistusele kutsuda, ent tulutult.

Küll läks positiivselt liikvele Ladina-Ameerika. Jaanuaris said USA ja mitu Euroopa pealinna maha avaldustega, milles tauniti ajaloolise araablastele kuulunud hotelli lõhkumist Ida-Jeruusalemmas – uudis, mis Ida-Euroopa inforuumi ei jõudnudki. Siis, 17. jaanuaril ehk vahetult enne Dmitri Medvedevi sõitu Palestiinasse tuli kaua oodatud uudis kriisist Iisraeli valitsuskoalitsioonis, kui Tööpartei läks lõhki. Ikka suhtumise pärast araablastesse. Loomulikult püüab Iisrael juhtunu tähtsust pisendada, kuid lagunes ikkagi üks riigi juhtparteidest, võimukoalitsioon kaotas neli liiget ja see on alles algus.

Venemaa presidendi sõit Iisraeli-Palestiinasse-Jordaaniasse sai teatavaks mullu, ent kuna aastavahetusel kukkus Iisraeli välisministeeriumi personal streikima, anti 3. jaanuaril teada Iisraeli visiidi edasilükkamisest ja president Shimon Peres tegi ametliku kahetsusavalduse. Ja oligi kord uudispommi käes: Medvedev külastab Palestiina valitsust Läänekaldal, kuid ei sisene sinna Iisraeli, vaid Jordaania kaudu. Mõistagi tuli Venemaa presidendi autol sõita läbi Iisraeli piirivalvepunktide, aga niisuguse seltskonna peatamine ei tulnud kõne allagi!

Medvedev tuletas mitmel puhul meelde, et Nõukogude Liit tunnustas Palestiinat riigina veel 1988. aastal, et see tähendab 1967. aasta piire, Ida-Jerusalemma pealinnana. Medvedevil oli kaasas mitu ministrit ja said sõlmitud näiteks Venemaa-Palestiina põllumajandus- ja hariduskokkulepped.

Raske uskuda, et paruness Catherine Ashtoni tüüpi tegelased ruttavad seda järele tegema, ent Medvedev sai hakkama mitme müüdi purustamisega: Palestiinas ei saa teha seda ega toda, kuna Iisrael ja USA on vastu ning ülejäänud kardavad. Tuli välja, et saab küll, kui on olemas vastav riik ja tahe panna paika end rumalalt moslemiriikide vastaste sõdadega sidunud USA valitsus(ed).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles