Paavo Järvi: Pärnusse tuleb maailma parim tromboonimängija

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste hulgas tuleb tänavu Pärnu muusikafestivalile esinema Keelpillikvartett Signum.
Teiste hulgas tuleb tänavu Pärnu muusikafestivalile esinema Keelpillikvartett Signum. Foto: Irène Zandel

Tänavuse Pärnu muusikafestivali kavva on juurde tulnud kaks mainekat kollektiivi ja hinnatud tromboonimängija.

Pärnu muusikafestivali korraldaja Kristjan Hallik teatas, et augusti keskpaigas toimuvale festivalile on veel rohkem põhjust tulla, sest esinejate nimekirja lisandus tromboonimängija Christian Lindberg, Euroopa Liidu noorte sümfooniaorkester ja keelpillikvartett Signum.

11. augustil saab Pärnu publik nautida Mozarti ja Haydni muusikat Signumi esituses. Auhinnatud kvartett on tänavu juba jõudnud kontserte anda New Yorgis, Londonis, Kölnis ja Prahas ning on viimastel kuudel tuuritanud Hispaanias, Saksamaal ja Šveitsis.

Pärnu muusikafestivali varasematele külastajatele on kvartetis tuttav interpreet: nimelt mängib seal viiulit Florian Donderer, kes on ühtlasi suviti festivali ajal Pärnus kokku tuleva Eesti festivaliorkestri kontsertmeister.

Kõik 20. sajandi suuremad heliloojad on talle teoseid kirjutanud. Ta on üks vähestest, tänu kellele on tromboonirepertuaar laienenud. - Paavo Järvi solist Christian Lindbergist

14. augustil astub Pärnu publiku ette ELi noorte sümfooniaorkester Vasily Petrenko dirigeerimisel. Kontserdil soleerib Lindberg, kes on dirigent Paavo Järvi hinnangul maailma parim tromboonimängija.

Ühtlasi loob Lindberg muusikat ja esitab Pärnus omaloomingut – annab tromboonikontserdi "Golden Eagle", mille esmaettekanne oli kolme aasta eest Taiwanis.

ELi noorte sümfooniaorkestri esituses kõlavad kontserdil veel Arvo Pärdi "Fratres", Jean Sibeliuse 1. sümfoonia ja avamäng Taani helilooja Carl Nielseni ooperist "Maskeraad".

Guardiani hinnangul iseloomustavad ELi noorte sümfooniaorkestrit haarav ja meeliülendavalt hea koosmäng, energilisus, laserterav fookus ja tehniline võimekus.

Karmi sõela orkestrisse pääsemiseks on läbinud Euroopa paremad interpreedid, kellest suur hulk mängivad mainekates orkestrites nagu Berliini filharmoonikud, Londoni või Bostoni sümfooniaorkester.

ELi noorte sümfooniaorkester, mis asutati aastal 1976, on justkui Euroopa kultuurisaadik, olles 40 tegutsemisaasta jooksul esinenud 43 riigis. Muuhulgas on orkester andnud kontserte kuulsates saalides nagu Royal Albert Hall Londonis või Carnegie Hall New Yorgis. Orkester koguneb Austria linnas Grafeneggis.

Pärnu muusikafestival toimub 10.–17. augustini ja toob Pärnusse ligemale 300 muusikut paarikümnest riigist. Seekordsed peaesinejad on maailmakuulsad solistid pianist Radu Lupu ja viiuldaja Lisa Batiashvili. Tänavune festival on pühendatud maestro Neeme Järvi 80 aasta juubelile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles