Jannseni preemia pälvib Arnold Anton

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile otsustas Johann Voldemar Jannseni preemia auhinnakomisjon, et 11 kandidaadist on tänavu preemiat väärt muusik, Pärnu muusikaajaloo uurija ja talletaja Arnold Anton.

Tänavu juunis 90aastaseks saav Anton on kogu elu osalenud pillimehe ja orkestrijuhina Pärnu muusikaelus, seda jälginud, ajaloolase põhjalikkusega uurinud, järjekindlalt talletanud ja trükisõnas kajastanud, põhjendab Antoni üks esitajaid, ajaloolane Aldo Kals.

“Just tema on kuurortlinna muusikaelu grand old man, kes võib meie vabariigiga üheealisena uhkusega tagasi vaadata oma mitme põlvkonna pikkusele tulemuslikule kultuurilisele tegevusele Pärnus,” märgib Kals.

Pärnu linna vapimärgi kavaleri Arnold Antoni kandidatuuri Jannseni preemiale esitas ka 1984. aastal Antoni asutatud rahvaliku muusika ansambel, kes samuti muusikalise tegevuse kõrval tõstis esile Antoni Pärnu muusikaelu uurimise ja publitseerimisega seotud tegevust.

Antoni sulest on ilmunud raamatud “Artikleid muusikuist, muusikast ja muustki” ning “Videvikuvirvad”, Anton on Pärnu Postimehe kauaaegne autor.

Pärnu Postimees otsustas oma tänavuse väikse Jannseni preemia anda vabakutselisele ajakirjanikule ja fotograafile Aino Siebertile, kes on Pärnu Postimehele teinud kaastööd peamiselt Saksamaa poliitikast, aga ka tuntud eestlastest ja nende tegevusest Saksamaal.

Siebert on Eesti-Saksa foorumi üks asutaja ja esimees, aidanud luua Pärnul kontakti Pärnus sündinud valgustusfilosoofi Carl Gustav Jochmanni seltsiga Heidelbergis, olnud pühendunud Eesti-Saksa silla hoidja.

Jannseni preemiad antakse traditsiooniliselt kätte Koidula muuseumi aiapeol 14. mail kell 15.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles