Audru keskkooli saatus on jätkuvalt kõneaineks

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Seimar (vasakult teine) juhtis ka märtsis enne Audru keskkooli tuleviku üle otsustamist kaasvolinike tähelepanu samalaadsele juhtumile Pikakannu koolis.
Anne Seimar (vasakult teine) juhtis ka märtsis enne Audru keskkooli tuleviku üle otsustamist kaasvolinike tähelepanu samalaadsele juhtumile Pikakannu koolis. Foto: Urmas Luik

Audru vallavolikogul tuleb lähiajal võtta seisukoht vallavolinik Anne Seimari pereliikme Arne Seimari vaide suhtes, mis puudutab volikogu otsust muuta Audru keskkool lähiaastatel järk-järgult põhikooliks.

Otsuse vaidlustanud Seimari väitel ei ole Audru keskkooli keskkooliosa tegevuse lõpetamine kooskõlas seaduste ega muude õigusaktidega.

Seimar toob oma vaides välja, et Audru valla arengukava aastaiks 2001–2014 näeb ette Audru keskkooliosa jätkamist. Seal on kirjas, et valla eesmärk on säilitada olemasolev lasteaia- ja koolivõrk ning kindlustada kõigile lastele konkurentsivõimeline põhi- ja keskharidus.

Arengukava oli muutmata

Mullu septembris otsustati jätta valla arengukava ilma muudatuste ja täiendusteta kehtima aastani 2014 ja enne vaidlustatud otsuse vastuvõtmist keskkooliosa järkjärgulise tegevuse lõpetamise kohta ei ole arengukava muudetud.

Seimar nendib, et kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse (KOKS) järgi peab omavalitsus korraldama avalike arutelude kaudu kõigi huvitatud isikute kaasamise arengukava koostamisse ja tagama kehtestatud arengukava järgimise.

Seega ei ole Audru kooli keskkooliosa tegevuse lõpetamine võimalik ilma arengukava muutmata avaliku menetluse kaudu ja otsust ei saa vastu võtta, kuna see on õigusaktidega vastuolus, väidab Seimar.

Veel märgib Seimar, et on küll rõhutatud üldhariduskoolide uue rahastusmudeli negatiivset mõju Audru keskkooli riigipoolsele finantseerimisele, kuid volikogu otsustest ei nähtu selgeid ega üheselt mõistetavaid põhjendusi, miks ei ole Audrus keskkooliosa võimalik lisafinantseerida vallal.

Seimari väitel ei kajastatud vallalehes omavalitsuse plaani lõpetada keskkooliosa tegevus ega korraldatud õpetajatele, lastevanematele ega kogukonna liikmetele selgitavat ümarlauda, kuigi küsitluse tulemusel selgus, et 94 protsenti lapsevanemaist pooldas keskkooliosa jätkamist.

Arne Seimari arvates rikuti vaidlustatud otsuse vastuvõtmisel ka hääletamise protseduuri ja volikogu töökorda, kuna volikogu liige Jaanus Põldmaa palus enne otsuse hääletamist vaheaega pärast seda, kui Anne Seimar oli esitanud oma vastuargumendid, mis puudutasid valla arengukava.

Volikogu esimees viitas seal, et vallavolikogu töökorra kohaselt on fraktsioonil õigus võtta istungil vaheaeg enne eelnõu lõplikule hääletamisele panemist. Arne Seimari väitel ilmnes fraktsiooni liikmete nimekirjaga tutvudes, et fraktsioon ei ole moodustatud õiguspäraselt, kuna selle üks liige ei kuulu samasse valimisnimekirja.

Pikakannus oli samasugune juhtum

Seimarid viitasid nii oma vaides kui volikogus enne hääletamist paari aasta tagusele Pikakannu kooli juhtumile, kus Tartu halduskohus tühistas Lasva vallavolikogu sarnase otsuse kooli sulgemise kohta.

Kohus nõustus kaebuse esitanutega, et otsus ei olnud küllalt motiveeritud ja muutmata oli valla arengukava, mis samamoodi nägi ette kooli tegevuse jätkumist. Kaebuse esitasid lapsevanemad, õpetajad ja kohaliku elu aktivistid.

Audru vallavolikogu tegi otsuse korraldada valla ainus keskkool järk-järgult 2013.–2014. aastaks põhikooliks ümber tänavu 10. märtsil.

Volikogu hariduskomisjoni esimees Mati Sutt oli toona nördinud, miks kaasvolinik Anne Seimar mainitud puudusest seoses valla arengukavaga volikogu varem ei teavitanud. Kuna omavalitsused pidid oma koolide struktuurimuutusi puudutavad otsused järgmiseks õppeaastaks vastu võtma hiljemalt märtsis, ei olnud aega otsustamist enam edasi lükata.

Audru vallavanem Margus Joonas nentis, et ilmselt tuleb vallal küsida juriidilist nõu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles