Tublid naised pälvisid Läänemaa tunnustuspreemia

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piia Saak ja Ave-Piia Rohtla saavad Läänemaa tunnustuspreemiad.
Piia Saak ja Ave-Piia Rohtla saavad Läänemaa tunnustuspreemiad. Foto: Lihula Teataja

Läänemaa tänavuste tunnustuspreemiate laureaatideks valiti teiste seas mullu Lihulas kunstigalerii avanud Piia Saak ja Lõuna-Läänemaa noorte muusikaelu edendaja Ave-Piia Rohtla.

Saak paistis eelmisel aastal eriliselt silma tegevusega, mis on aidanud kaasa Lääne maakonna tuntumaks muutmisele.

Mullu suvel avas Piia Saak Lihula peatänaval omanäolise Tapamaja galerii.
Mullu suvel avas Piia Saak Lihula peatänaval omanäolise Tapamaja galerii. Foto: Kristina Kukk

Mullu 9. juunil avas ta Lihula peatänaval omanäolise nimega galerii – Tapamaja galerii. Hoones, kus sõjaeelse Eesti Vabariigi ajal asus Oosimi lihakarn ning tsaariajal kõrts ja peenviinapood, sai nende kuude jooksul, mil galerii oli avatud, nautida kohalike kunstnike loomingut alates maalidest ja ehetest lõpetades savi- ja puutöödega.

Saagi galerii lummas selle külastajaid ning jutud kohast levisid kiirelt ja kaugele. Tema omanäolisest galeriist on peale maakondliku meedia kirjutanud riigis tuntud ajakiri Maale.

Suvel toimusid Tapamaja galeriis näitused, tantsuõhtud ja töötoad, mitmel korral oli galeriis avatud ühepäevakohvik. Omanäolist ja hubast kohta külastas suve jooksul mitu tuhat turisti Eestist ja mujalt Euroopast ning koguni Jaapanist. Galeriis müüdavad pildid rändasid peale Eesti eri paikade Soome, Rootsi ja Saksamaale.

Rohtla on Lõuna-Läänemaa neidude-, Lõuna-Läänemaa ja Lihula gümnaasiumi mudilaskoori ning Lihula naiskoori Leelo pikaajaline dirigent. Seda ametit on Rohtla pidanud juba ligemale 15 aastat. Eelnimetatud kooride kõrval on ta juhendanud Lõuna-Läänemaa poistekoori, kus laulsid noorsandid Lihulast, Kullamaalt, Virtsust, Martnast ja praeguseks suletud Kasari koolist.

Ave-Piia Rohtla pälvib Läänemaa tunnustuspreemia.
Ave-Piia Rohtla pälvib Läänemaa tunnustuspreemia. Foto: Olev Mihkelmaa

Aastal 2004 käis ta kõikide oma kooritüdrukutega Tallinnas laulu- ja tantsupeol, jättes kõrvale isegi muusikaakadeemia sisseastumiskatsed.

Siiski on Rohtla oskuslikult ühendanud nii kooliõpingud kui õpetaja- ja dirigendiameti: 2002. aastal lõpetas ta Tartu ülikooli teatriteaduse erialal. Asudes tööle Kasari kooli õpetajana, läbis ta Tallinna ülikoolis õpetajakoolituse eesti keele ja kirjanduse erialal ning jätkas õpinguid Tartu õpetajate seminaris muusikaõpetuse erialal.

Rohtla on laulma pannud needki lapsed, kes esialgu viisi ei pea. "Kõik on õpetatav, kui vaeva näha ja tööd teha," kinnitas ta 11 aastat tagasi Lääne Elule antud intervjuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles