Veebruaris on külmunud kümmekonna elamise torustik

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermajas külmunud torud.
Kortermajas külmunud torud. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnus on veebruari vältel pakase tõttu külmunud kümmekonna elamise torustik.

"Külmunud on majasisesed torud. Enamasti sellistes elamutes, kus omanik pidevalt kohal ei ole. Tänavatorustikega pole probleeme esinenud," selgitas AS Pärnu Vee kliendisuhete haldur Anneli Põhjala. 

Eesti vee-ettevõtete liidu tegevdirektori Vahur Tarkmehe sõnutsi ei tohiks jäätunud veetoru hakata mingil juhul ise lahtise leegiga sulatama. 

"Abi saamiseks tuleb pöörduda kas oma vee-ettevõtte või torutööde teenust pakkuva eraettevõtte poole, kellel on olemas sulatamiseks mõeldud riistvara. Näiteks on plasttorude sulatamiseks spetsiaalsed aurutid ja metalltorude tarvis elektrilised seadmed," ütles Tarkmees pressiteate vahendusel.

Kui veevärk on hästi kavandatud ja õigesti rajatud, on muret vähem. "Torustik tuleb rajada allapoole maapinna külmumise piiri, mis sõltub ka pinnasest ja on üldjuhul 1,5–1,9 meetrit maapinnast allpool. Kindlasti tasub kaalumist küttekaablite või torukooriku kasutamine. Metalltorudele tuleks eelistada plasttoru, mis on külmakindlam," soovitas Tarkmees.

Kuidas külmakahju ennetada?

  • Hoones, mida iga päev ei köeta ja kus vett ei kasutata, tuleb vesi ajutiselt sulgeda ja torustik tühjendada. Unustada ei tohi boileri ega WC-poti paagi tühjendamist. Kõige kindlam viis on kasutada selleks kompressorit. Veearvesti eemaldamise suhtes konsulteerige kindlasti oma vee-ettevõttega.
  • Kasutuses hoonetes vaadake otsast lõpuni üle kogu veevärk ja veenduge, ega külm ligi pääse. Torude ja akende soojustamiseks kasutage käepäraseid vahendeid, kaitstes neid omakorda niiskuse eest. Niiskus vähendab soojapidavust. 
  • Vundamendi läbiviik toru sisenemise kohana hoonesse on külmumise suhtes kõige nõrgem koht. 
  • Veemõõdusõlmes ei tohi temperatuur langeda alla kahe plusskraadi. Kui veearvesti asub kaevus, tuleb soojustada kaevukaas. Selleks sobib näiteks 100millimeetrine penoplast, millest tuleb lõigata kaanesuurune kate ja asetada see kaane alla. Lahendus võib olla ka küttekeha paigaldamine veemõõdusõlme. Katkise veearvesti tunneb ära purunenud klaasi või selle alla tekkinud vee järgi, millest tuleb teatada kohalikku vee-ettevõttesse. 
  • Viimane abinõu, mida mõistlikkuse piires kasutada, on jätta veekraan nirisema. Vee liikumine torustikus takistab külmumist. 
  • Kõige ohtlikum periood, mil torusid ohustab külmumine, on ilmamuutuste aeg, kui pakasele järgneb soojalaine. Seetõttu ei tasu külmade möödudes valvsust kaotada. Vastupidi, soe aeg on ruumide soojustamiseks parim.

Allikas: Eesti vee-ettevõtete liit (EVEL)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles