Kihnus käivitub muusikute koduõpe

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti pärimusmuusika keskus korraldab tänavu Kihnus ja Setomaal haridusliku pilootprojekti, millega viiakse vanade muusikatraditsioonide tundjad kokku noorte huvilistega.

20. mail allkirjastavad Eesti pärimusmuusika keskus, Setomaa valdade liit ja Sihtasutus Kihnu Kultuuriruum Viljandis koostööleppe, mille tulemusena luuakse uus, elavat vaimset kultuuripärandit tähtsustav koduõppe vorm. Ettevõtmist toetab haridus- ja teadusministeerium.

Projekti eestvedaja Sofia Joons selgitas, et pärimusmuusika on leidnud endale kindla koha muusika- ja huvikoolides, samuti akadeemiates. Nüüd tahetakse selle kõrval elavdada pärimuse kandumist otse ühelt põlvkonnalt teisele.

„Otsime üles need vanad lauljad, muusikud ja tantsijad, kellel on oma kogukonnas arvestatav positsioon olemas ning aitame neil oma oskusi noortele huvilistele edasi anda,“ selgitas Joons.

„Pärandkultuuri väljasuremise peamine põhjus on järelkasvu puudumine. Selle asemel et analüüsida ja paika panna, miks see puudub, oleme hakanud mõtlema hoopis sellele, kuidas saaksime kaasa aidata uue pärandkultuuri kandjate põlvkonna tekitamisele,“ rääkis Joons.

Keskus loodab esimese aastaga luua tervikliku koduõppe mudeli, mida saaks peale Setomaa ja Kihnu tulevikus rakendada ka teistes piirkondades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles