Prokurör kaebab Marge Arumäe õigeksmõistmise edasi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maakohus mõistis 35-aastase Marge Arumäe (paremal) koera julma kohtlemise süüdistuses õigeks.
Pärnu maakohus mõistis 35-aastase Marge Arumäe (paremal) koera julma kohtlemise süüdistuses õigeks. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Prokurör Küllike Kask teatas Pärnu maakohtule, et soovib esitada apellatsioonkaebuse otsuse kohta, millega kohtunik Anu Tammeniit mõistis eelmisel nädalal looma julmas kohtlemises süüdistatud 35aastase Marge Arumäe õigeks.

Pärast prokuröri teate saamist on Pärnu maakohtul aega 15 päeva, et koostada motiveeritud otsus, millega tutvumise järel prokurör apellatsioonkaebuse esitab.

Pärnu maakohus mõistis Arumäe neljapäeval õigeks kohtuasjas, mille järgi teda süüdistati looma suhtes lubamatu teo toimepanemises julmal viisil.

Kohtuotsuse resolutiivosa kuulutamisel märkis kohus, et kohtulikul arutamisel ei leidnud tõendamist Arumäe käitumine looma suhtes julmal viisil karistusseadustiku tähenduses, seega ei ole tema süüdi tunnistamine selle paragrahvi järgi objektiivse koosseisu puudumise tõttu võimalik.

Kohus märkis, et subjektiivsest küljest eeldab karistusseaduse paragrahv, mille järgi Arumäed süüdistati, tahtlust. Kohtu teatel on süüteokoosseis täidetud, kui süüdlane pani teo toime vähemalt kaudse tahtlusega. Kohus Arumäe käitumises tahtlust aga ei tuvastanud.

Süüdistuse kohaselt jättis Arumäe mullu suvel puhkusele sõites oma äsjapoeginud haige koera koos kutsikatega järelevalveta. Koeral tekkis emakas põletik ja ta vajanuks kohe ravi.

Näljast ja veepuudusest tekkinud organismi üldise kurnatuse tõttu ei suutnud koer imetada oma kutsikaid, seetõttu üks kutsikaist suri ja teine tuli veterinaararstil eutaneerida.

Prokuratuuri teatel rikkus süüdistatav koera hooletusse jättes nii loomakaitseseaduse kui lemmiklooma pidamise nõuete mitut paragrahvi ja pani oma tegevusetusega toime looma suhtes lubamatu teo julmal viisil.

Paragrahv 264, mille järgi Arumäele süüdistus esitati, on karistusseaduses ainus pügal, mis looma piinamist või julma kohtlemist käsitleb.  

Loomapidamisnõuete rikkumise kohta on mõni paragrahv veel loomakaitseseaduses, mille järgi süüdimõistmisel ootab rikkujat karistus väärteo eest.

Muudes õigusaktides looma halba kohtlemist käsitletud ei ole.

Prokurör nõudis Arumäele poole aasta pikkust vangistust, millest reaalselt tuleks ära kanda üks kuu ja ülejäänud viis kuud mõista tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles