Galerii: bussijuhid pikettisid 1000eurose palga eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mitukümmend transpordi ametiühingu AS Sebe bussijuhti nõudis täna Pärnu bussijaama ees piketil normaaltööaja eest praegusest suuremat palka. Juhtide tahe oleks põhipalgana kätte saada 1000 eurot ja kui lähiajal kokkulepet ei saavutata, võivad järgneda tööseisakud.

Bussijuhte oli Pärnu toetama tulnud transpordi ametiühingu juhatuse esimees Üllar Kallas, kelle sõnutsi on praegu seatud eesmärk, et bussijuhtide palk oleks vähemalt 1000 eurot, millele lisanduks seadusest tulenev tasu ületunnitöö ja riigipühadel töötamise eest.

“Muidugi tahaks edaspidi liikuda sellegi poole, et bussijuhi töö oleks niipalju väärtustatud, et juht alla Eesti keskmise palga ei saaks,” lisas Kallas.

Ametiühingu juhatuse esimehe sõnutsi on praegu Sebe Pärnu bussijuhtide palk umbes 900 eurot. “Selle eest veavad nad inimesi ja vastutavad nende eest. Vastutus on aga tõepoolest suur ja juhid teevad väga head tööd, näiteks sellegagi, et püsida pidevalt graafikus,” kinnitas ta. “Suurtes linnades nagu Pärnu ja Tartu peaks miinimum olema 1000eurone palk.”

Küsimusele, mis saab siis, kui tänastele pikettidele tähelepanu ei pöörata, vastas Kallas, et läbirääkimised seisavad alles ees. ”Kui midagi ette ei võeta, võivad järgneda sammud, mida seadus meil võimaldab, tööseisakuni välja. Kuna ja mida me teeme, otsustame aga koos juhtidega ja vastavalt sellele, kuidas protsess areneb.”

Töötingimuste kohta nentis Kallas, et need on paranenud. Ta tõi näiteks Pärnu uued linnabussid, mille kohta tõdes ometi, et alati need vastu ei pea. “Mis aga valmistab suurt probleemi, on bussijuhtide olmetingimused liinidel. Nendele tähelepanu pööramine on tulevikus üks tähtsamaid teemasid. Bussijuht on inimene ka tööl,” lausus Kallas.

Sebe juhatuse liige Üllar Kaljuste sõnas toimetusele, et kokkulepe ametiühinguga ei ole enam kaugel. “See kompromiss saab olema siiski kuskil vahepeal, 1000 eurot palgaootust Pärnumaa regioonis on natuke palju,” leidis ta.

“Tõesti oleme kaks kuud palgaläbirääkimisi pidanud. Samal ajal usun, et oleme lahendusele üsna lähedal. Loodetavasti saame kokkulepped juba sel kuul sõlmitud ja palgakokkulepe jõustub tagasiulatuvalt 1. aprillist,” avaldas Kaljuste.

Täna keskpäeval Tartus ja Pärnus korraldatud pikettidega juhtisid Sebe bussijuhid tähelepanu oma palganõuetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles