Galerii: Mai lasteaias avati Pärnu esimene meelteõu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avati Pärnu Mai lasteaias meelteõu, mis lasteaia direktori Anne Virula sõnade kohaselt on suvepealinnas esimene. Võimalik, et see on Eestiski esimene meelte arendamise õueala, mis rajatud lasteaeda.

Õueala pidulik avamine oli sätitud päevale, mil Mai lasteaeda külastasid kolleegid linna ülejäänud lasteaedadest. Samuti rõõmustas valminu üle maastikuarhitekt Kati Niibo, kelle plaani järgi põnev ala meisterdati.

Mai lasteaias on meeli arendatud ja ümbritsevat tundma õpitud juba pikka aega. Vast rajatud meelte arendamise aed pakub palju avastamisrõõmu.

Helide õues keskenduvad atraktsioonid kuulmisele. Maa sisse püsti on pandud hõbedane Paabeli trumm, mis olevat täielikult hääles.

Uudistada saab kukeharja ja nõmmeliivatee välja, saab nuusutada lõhnu või oksakese kaasa võtta ja toas sellest taimeteed teha.

Tarbeaias kasvavad maasikad, vaarikad, sõstrad, piparmünt, rabarber – kõik need taimed on maitsmiseks. Aias näeb, kuidas viljad valmivad.

Meelteõue on rajatud eri värvitoonides lillepeenrad, kus õieilu jagub varakevadest hilissügiseni.

Veel on rajatud eri materjalide ja faktuuridega alad, kus lapsed katsuvad ja proovivad, kuidas on jalutada maakividel või kõrreliste peenral. Või kuidas tunduvad peos liiv, eri värvi ja suurusega killustik või hoopis männikäbid ja puukoorelaastud.

Ja muidugi putukahotell, mille korrused on lapsed erisuguste materjalidega täitnud ja kus õnnestub jälgida, kuidas tegutsevad sipelgad, mesilased, kärbsed ja muud pisimutukad.

“See kõik on mõeldud selleks, et laste meeli arendada ja nende elu oleks rikkam. Et lapsed oleksid tundlikumad, uudishimulikumad ja et nad tahaksid seda maailma avastada,” rääkis Virula.

Direktori jutu järgi oli meelteõue rajamine juba ammu plaanis, kuid alles möödunud kevadel avanes võimalus tellida lasteaia õueala projekt.

Hinnapakkumise võitis osaühing Hüüp ja sealse maastikuarhitekti Niibo juhendamisel olid aia rajamisel suureks abiks Mai lasteaia õpetaja Maiu Põldoja ja direktori assistent Anu Tiisler. Nii Põldoja kui Tiisler asusid õppima Räpina aianduskooli ja meelteõue rajamine oli neile meeldiv koht praktikatööd teha.

Virula jutu järgi läks meelteõue rajamine maksma umbes 10 000 eurot ja kogu raha tuli lasteaialt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles