Kroone tuuakse panka aina harvem

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Kuigi teisel poolaastal jätkub teenustasuta ja ametliku kursiga vahetus enamikus Eesti pangakontorites, vahetavad inimesed kroone eurodeks üha vähem.

SEBi kommunikatsioonijuhi Silver Vohu sõnutsi olid rahavahetuses elavamad aasta esimesed kolm kuud, kui pangakontoritesse jõudsid kodus hoitud säästud.

“Pärast neid kuid vahetatakse kroone eurodeks väiksemates summades ja panka tuuakse pigem üksikrahatähti. Kevadest on kroonide vahetamine eurodeks olnud suhteliselt tagasihoidlik,” kõneles kommunikatsioonijuht.

Küll on Vohu arvates saanud eestlaste igapäevaelu osaks euromüntide regulaarne pankapanek, mistõttu kõik SEBi mündilugemismasinad pidevas kasutuses.

Ka Sampo panga personaal- ja jaepanganduse direktori Tõnu Vanajuure kinnitusel jõudis rahval suurem rahavahetusaeg lõpule märtsis.

“Nüüd on vahetamine vähenenud ja kroonide vahetustehinguid jääb aina harvemaks,” tõdes Vanajuur. Lisades, et inimesed on uue paberraha ja euromüntidega rahakotis harjunud ja eraisikud mündimasinatele tormi ei jookse, samal ajal kasutavad mündiautomaate usinalt väikekaupmehed.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivase kogemuse põhjal oli kroonide eurodeks vahetamise kõrghetk jaanuaris vahetult pärast aastavahetust ja kahenädalase paralleelkäibe perioodi järel.

Veebruaris langes rahavahetustehingute maht Swedbankis ligemale 90 protsenti.

“Eestis on meie andmetel ringluses veel pisut üle miljardi krooni väärtuses paberraha ja umbes 100 miljoni krooni väärtuses kroonimünte. See on ka põhjus, miks vaatamata sellele, et nende tehingute arv kontorites on pärast jaanuari kõvasti langenud, jätkavad kõik Swedbanki kontorid kroonide senistel tingimustel vastuvõttu,” selgitas Siilivask.

Nagu SEBis on Swedbankis inimesed aasta esimesel viiel kuul kasutanud agaralt mündimasinaid, seda nii krooni- kui euromüntide lugemisel.

“Kuna me mündimasinate arvu möödunud aasta lõpus suurendasime, pole müntide osa kasv igapäevastes arveldustes meile muret valmistanud,” tähendas Siilivask.

Peale mündimasinatega esinduste võetakse kroonimünte vastu kõigis Swedbanki sularahaga tegelevates kontorites, ent neis tuleb arvestada ajakuluga.

Nordea panga kommunikatsioonijuht Jane-Liina Liiv kinnitas muude pankade kogemust, et jaanuaris-veebruaris käis väga aktiivne kroonide vahetus, mis märgatavalt kahanes märtsist.

“Kui aasta algul viisime Eesti Panka kuus ligemale 15-16 miljonit krooni, siis märtsist alates on see summa kahanenud umbes kahe–kolme miljoni kroonini. Väiksemaid koguseid kroone tuuakse panka jätkuvalt iga päev,” sõnas Liiv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles