Pärnumaa laulupeokolonni ees sõidutavad Lottet kaks karu

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastel said tantsud selgeks juba eelproovide ajaks, pildil harjutavad ühisgümnaasiumi saalis algklasside õpilased.
Lastel said tantsud selgeks juba eelproovide ajaks, pildil harjutavad ühisgümnaasiumi saalis algklasside õpilased. Foto: Urmas Luik

Paari nädala pärast algavale XI noorte laulu-ja tantsupeole “Maa ja ilm” sõidab Pärnumaalt mitu tuhat lauljat, tantsijat ja pillimeest.

Pärnu linnast pääses peole 69 kollektiivi, neist 30 rühma tantsijaid-võimlejaid ja 39 esindust lauljaid-pillimängijaid. Arvuliselt on tantsijaid ja võimlejaid ligikaudu 400 ning lauljaid ja pillimängijaid ligemale 1200.

Rongkäigus on Pärnu linna kolonni ühiseks elemendiks 2009. aasta peoks kunstnik Liina Viira kujundatud rahvuslikus stiilis loosungid ja lipukesed, samuti Maarja-Magdaleena gildi käsitööliste tehtud õlakotid, mida ehib Pärnumaa rahvarõivatriibustik.

Pärnu maakonnast võitles välja õiguse peol üles astuda 17 tantsurühma 264 tantsija ja 16 juhendajaga, 30 koori 656 laulja ning 18 dirigendiga. Rahvamuusikuid esindab Häädemeeste mandoliiniorkester. Kohal on 14 Pärnumaa omavalitsust.

Pärnumaa peoliste rongkäigu kujundab Tori rahvamaja juhataja Argo Juske. Kolonni ehivad uued omavalitsuste sildid ja lipukesed, rivi eesotsas veab kaks karu jalgratastel enda järel tükikest Pärnumaad – muruplatsi, kus mängivad lapsed Lottega. “Lottemaa saab kindlasti Pärnumaa märgiks, mille järgi meid teatakse, ja kuna tegemist on lastepeoga, rõhutab Lotte sobiva märgina lapselikkust,” kommenteeris laulu- ja tantsupeo Pärnumaa kuraator Kati Põldots.

Tantsupidu lauluväljakul

Tänavuse peo muudab eriliseks tantsupeo viimine lauluväljakule. “Selle nimel on kaks aastat tööd tehtud, et kaks pidu ühte kohta kokku panna,” ütles laulu- ja tantsupeo Pärnu linna kuraator Reine Tapp. “Tantsijatele on Kalevi staadion muidugi armas, aga võib-olla lauluväljakule koondamine liidab peolisi, tekitab rohkem koosolemise tunnet.”

Tapp tunnustas, et tantsupeol on liike juurde tulnud ja suursündmusest saab osa varasemast enam kõige väiksemaid tantsijaid. Kui juba väiksena eduelamus peolt saadud, jääb tantsuõhin lapsesse loodetavasti püsima.

“Algklasside hulgas on alati olnud peolepääsemiseks suur konkurents,” tõdes kuraator. “Tänavu said peole peaaegu kõik, kes tahtsid ja südamega tööd tegid. Rõõmuga näen, et koolides ja kolmandas sektoris on nii palju tublisid laulu-, tantsu- ja muusikakollektiive. Peo nimel pingutati ja tehti kõvasti lisatööd.”

Tantsupeo esimeste klasside segarühmade liigijuht on Pärnu tantsuõpetaja Ulla Helin.

Rahvarõivad peo ootel

Pärnu ühisgümnaasiumis tantsib kuus rühmatäit lapsi, kes kõik suurel peol kaasa löövad.

Õpetaja Reet Juurikas juhendab kahte tantsurühma ja lööb ise kaasa poolteist aastat tagasi kokku kutsutud Pärnu linna õpetajate tantsurühmas. Õpetajad lähevad peole omavalmistatud rahvariietes ja Juurika eestvedamisel said hulga uusi rahvarõivakomplekte ühisgümnaasiumi tantsulapsedki.

“Kõigepealt tegime õpetajate rühmaga enda komplektid valmis ja kuna näpud olid soojad, otsustasin oma õpilaste rühmadele riided organiseerida,” meenutas Juurikas.

 Tema sõnutsi aitas seelikukangast kududa ja rõivaid õmmelda palju abilisi, toetasid nii kool, gildi käsitöölised kui lapsevanemad.

Esimese klassi lapsed said Tori ja viienda klassi tüdrukud Pärnu neiu rahvarõivad.

“Rõõm oli nii suur, et saame peole,” tõdes Juurikas. “Kui lastel on tahtmine tantsida, on õpetajal rõõm õpetada ja riideidki otsida. Tantsud on lastel ammu selged, õppisime veel, kuidas murul joonelt joonele minna ja mustreid moodustada.”

Pärnu muusikapedagoog Toomas Voll astub laulupeol üles neidudekooride dirigendina.

Laulupeol klassikat ja rokki

Volli sõnutsi said Pärnu lauljad ettelaulmistel laulupeo liigijuhtidelt väga positiivset tagasisidet, eriti kiideti laste-, noorte- ja neidudekoore.

 “Neidudekoor on peol kunstiliselt üks kvaliteetsemaid liike ja nii juba aastaid,” kommenteeris Voll. “Aasta jooksul on tehtud tublit tööd, usun, et kontserdil tuleb väga hea tulemus. Eriti uhke tundub bändide kaasamine – tuline noorte värk, saavad end välja elada, lajatada ja rokkida.”

Lavale pääseb viis noorteansamblit, teiste hulgas Pärnu muusikakooli ansambel Indrek Palu juhendamisel.

“Seni on bändid ja koorid eraldi harjutanud, ei tea veel, kuidas see kokku kõlab, aga noortele väga meeldib, et repertuaaris on rokki,” rääkis Palu. “Mängime Heini Vaikmaa “Mägede häält” ja Riho Sibula “Liivimaa pastoraali”. Neid lugusid pole lihtne esimese pauguga ära mängida, sellepärast valisin muusikakoolist kõige tugevamad mängijad ja vilistlased.”

Sel nädalal tehakse veel viimaseid proove, alates 27. juunist hakkavad bussid esinejaid ja ülejäänud peolisi Pärnumaalt Tallinna sõidutama.

XI noorte laulu- ja tantsupidu

“Maa ja ilm” 1.–3. juulini Tallinnas laululuväljakul:

1. juulil kell 19 peo avamine ja tantsupeo esimene kontsert,

2. juulil kell 20 tantsupeo teine kontsert,

3. juulil kell 9 algab laulupeo rongkäik, kell 13 laulupeo kontsert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles