Velokardiga sõitjad lähevad liiklusseadusega vastuollu

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Velokardiga sõitjad peavad täitma samasuguseid reegleid nagu jalgratturid.
Velokardiga sõitjad peavad täitma samasuguseid reegleid nagu jalgratturid. Foto: Ardi Truija

Paljud Pärnu ranna rajoonis velokardiga lõbusõitjad rikuvad hiljuti kehtima hakanud muudetud liiklusseadust.

Lõviosa pedaalitava kardiga sõitjatest kasutab kulgemiseks kõnniteid. Sugugi harv pole vaatepilt, kui velokardiga sõitjad on silmanähtavalt purjus või naudivad kruiisimist, alkoholipudel näpus.

Õnneks pole ulja sõidustiiliga velokardisõitjad jalakäijate vahel sagides õnnetusi põhjustanud, kuid mitu Pärnu Postimehega rääkinud inimest on möönnud, et nood on põhjustanud ohtlikke olukordi.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Kristi Kaisi sõnutsi ei ole politseil tänavu vekokardil sõitjatega pistmist olnud, ent hoolsamad ja teadlikumad peaksid sel jalgratta sugulasel sõitjad tema hinnangul siiski olema.

Kaisi jutu järgi on velokardiga sõitjad liiklusseaduse järgi jalgratturid ja peavad järgima ratturitele kehtestatud reegleid.

Uue liiklusseaduse järgi tuleb rattureil rattatee puudumisel sõita sõiduteel. Kõnniteel võivad sõita alla 13 aastased lapsed.

Vanematel inimestel on kõnniteel sõitmine lubatud vaid siis, kui sõiduteel liiklemine on tee seisukorra tõttu oluliselt raskendatud. Jalakäijatega samal teel sõites ei tohi jalgratturid kõndijaid ohustada ning jalakäijate vahetus läheduses tuleb neil liikuda jalakäijate tavakiirusega.

Muudetud liiklusseaduse järgi peaks alla 16 aastased lapsed nii juhi kui kaassõitjana kandma kiivrit.

Kaisi arvates oleks mõistlik, kui laenutajad kliente enne velokardi rooli lubamist rattasõidu olulisematest reeglitest teavitaksid.

Tammsaare puiestee äärses velokardilaenutuses ongi juhised kenasti lühidalt paberile pandud, ent laenutuse noorepoolne töötaja annab nende kõrval vastuolulist infot.

Laenutaja sõnutsi ei tohi velokardiga sõita sõiduteel. Samuti polevat probleem kerge joove, kuigi tema laual on kirjas, et alkoholijoobes inimestel on velokardiga sõit keelatud.

Lühikeses meelepeas seisab veel, et velokardiga ei tohi sõita pargi rohelises piirkonnas. Mida sellega silmas peetakse, kas murul sõitmist või midagi muud, ei oska laenutaja öelda.

Pressiesindaja teatel politsei velokardisõitjaid spetsiaalselt kontrollima ei hakka, vaid reageerib konkreetsele probleemile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles