Vee tänava allee pärnad on vigastatud

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiriku remontijaid puude lõhkumises on süüdistada raske, kuid suur kraana allee all seal ometi töötas.
Kiriku remontijaid puude lõhkumises on süüdistada raske, kuid suur kraana allee all seal ometi töötas. Foto: Urmas Luik

Pärnus Vee tänaval Katariina kiriku ees kasvav noor allee on nagu tormi üle elanud. Ridamisi on kannatada saanud puuvõrad, mitu jämedat oksa on murtud ja ripuvad nüüd alaspidi kõnnitee kohal, lehed kollaseks närtsinud.

Vaevalt et oksad murti eile või üleeile. Haljendanuna ei paistnud need ainult silma, nüüd koltununa aga küll.

Raske on kedagi juhtunut lähemalt uurimata otsesõnu süüdistada. Tõsiasi on aga, et juunis-juulis töötas kiriku ees, kõnealuse allee vahetus läheduses kraana ja tööstusalpinistid parandasid kiriku katust, võtsid tornist maha ühe risti ning panid selle pärast kuldamist sibultorni tippu tagasi.

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Mait Talvoja ütles, et temani pole teadet puude rüüstamise kohta Vee tänaval jõudnud.

Mullu septembris avastas majandusosakond Katariina kiriku aia juures Uuel tänaval kasvaval vana tammel naftaproduktidega mürgitamise tunnused. Samuti oli tamme juurtesse puuritud auke, et puud surmata. Samal ajal oli Katariina kiriku koguduse juhtkond korduvalt palunud linnavõimudelt selle tamme raieluba, kuid seda polnud antud.

Majandusoskond kahtlustas tol korral Katariina kiriku tegelasi vana puu mürgitamise katses ja ähvardas paluda politseilt kriminaaluurimise alustamist, kui puud rahule ei jäeta. Kirik lükkas tollased süüdistused tagasi.

Nüüdse loo muudab eriti inetuks, et murtud võraga puud on jäetud niisama, ilma et vigastatud oksad oleksid saetud ja puu haavade eest hoolitsetud.

Esmapilgul on raske uskuda, et mõni iseäranis pahatahtlik naakmann allee puude otsa ronis ja kõrgel latvadel kiikudes oksi murdis.

Aga miski siin ilmas pole võimatu. Ei kiriku hoolimatus eluslooduse vastu ega rumalate poisikeste jumalavallatus. Ehk toob lähiaeg sellesse loosse selgust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles