Pärnumaa randades süttis sadu muinastulesid

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinastulede ööl süütas Pärnu rannas tuleväravad Mart Tõnismäe.
Muinastulede ööl süütas Pärnu rannas tuleväravad Mart Tõnismäe. Foto: Ants Liigus

Laupäevane soe augustiõhtu meelitas muinastulede süütamise aegu Pärnu randa erakordselt rohkesti inimesi. Kõikjal piki rannajoont süüdati küünlaid ja laternaid, kaugemal lahe ääres vilkusid lõkketuled.

Pärnumaal kokku oli portaali Muinastuled.ee andmetel teada antud poolesajast lõkkekohast. Kuid nagu korraldajad korduvalt on rõhutanud, süüdatakse tulesid palju rohkem ja igaüks pole oma tuleasemest portaali teavitanud.

Üheksa paiku õhtul vooris Pärnus randa viivatel tänavatel mere äärde rahvast katkematu voona. Kuigi päike oli just loojumas ja augusti lõpp käes, võis vaatlejal jääda mulje, et tegu on suve parima päevitusilmaga, tänu millele kõik vee äärde kogunevad. Sõiduvahendeidki olid kõik ranna rajooni tänavad täis pargitud.

Võrreldes varasemate aastatega, tegi tänavuse muinastulede süütamise eriliseks kuumaõhupallide ehk Hiina laternate lennutamine. Neid oli tõesti rohkesti ja kena oli vaadata, kuis laternad õhus piki randa hõljusid.

Samal ajal tuleb nõustuda nii mõnegi pahandajaga, et kas lahtist tuld kandvate pallide lennutamine siiski parim mõte on, eriti linnas ja rahvarikkas kohas. Keegi võib ju viga saada või süütab tuli mõne hoone.

Traditsiooniliselt korraldas Mart Tõnismäe Pärnu rannahoone juures tuleetenduse, tänavu juba 17. aastat. Südantsoojendavalt ja meeleolukalt kõlas soojas suveõhtus Aleksander Sünteri pereansambel.

Kuna huvilisi oli randa kogunenud arvukalt, ei pääsenud kõik inimesed kuulama pereansamblit ega silmanud ehk Tõnismäe poolt madalas merevees süüdatud tuleskulptuuregi. See aga ei seganud süüdata igaühel oma küünalt või tõrvikut veidi eemal. Ja tõepoolest, tulesilmi vilkus mere ääres tänavu erakordselt palju.

Peale Pärnu süüdati mere ääres tuled kõikides Pärnumaa valdades.

Filmimees Mark Soosaar teatas Manijalt, et saare lõunatipus Papina poolsaarel tuletorni juures läitis muinastule hiljuti 90. eluaastat käima hakanud kirjanik Harri Jõgisalu. „Tuli paistis kaugele: nii Kihnu kui Sorgu saarele, kust vaatasid vastu ülejäänud Liivi lahe tulesilmad,“ rääkis Soosaar.

Manija taluomaniku Vallo Paali pere meisterdas parve ja üks lõkkeid saadeti allatuult Muhu suunas. Põletusmaterjali oli parvel igaks juhuks sedavõrd napilt, et tuli elusalt kuhugi randa ei jõuaks.

Üha poolehoidu koguv muinastulede öö tava on laienenud Eesti kõrval ülejäänud Läänemere riikidesse ja tänavu läideti augusti viimasel laupäeval loendamatu hulk lõkkeid veel Lätis, Rootsis ja mujalgi. Loomulikult Soomeski, kus muinastulede öö 19 aastat tagasi taaselustati.

Muistsel ajal kutsuti lõkkeid iidetuledeks ja randades süüdati lõkkeid merelolijatele tee näitamiseks või ohuteadete edastamiseks. Tänapäeval soovitakse pigem näidata mererahva ühtsust ja tuletada meelde mereriikide ajalugu ja kultuuripärandit ning mälestada neid, kes igaveseks merele jäänud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles