Nädalavahetusel läidetakse rannikul muinastuled

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinastuled ja tuleskulptuurid Pärnu rannas.
Muinastuled ja tuleskulptuurid Pärnu rannas. Foto: Urmas Luik

Laupäeval süüdatakse kõikjal Pärnumaal ranniku muinastuled, et meenutada iidseid märgutulesid, mis tänapäeval üheskoos mere ääres üritust tähistades edastavad eelkõige positiivseid mõtteid ja sõnumeid.

Paljudes kohtades on peale muinastulede süütamise muudki meelelahutust, näiteks ​Merekülas Uulu muuli juures Roosiaias pannakse põlema muinastuli, peetakse Otsade perebändi saatel piknikku ja paljudes kohtades tähistavad suvekohvikud sellega hooaja lõppu. Pärnu rannas toimub muinastulede ööl ka kontsert.

Lõkete õhtu märgib suveaja lõppu. Kord aastas süüdatakse lõkked, meenutamaks ajaloolisi mereäärseid märgutulesid ehk iilastulesid. 

Rannalõketega teadete edastamisest Läänemere regioonis pärinevad esimesed kirjalikud allikad viikingiajast.

Kunagi nimetati rannaäärseid märgutulesid iilastuledeks eelkõige Eesti saartel. See oli tuli, mis rannas süüdati hilja peale jäänud paadimeestele. Iilane ehk tulemees sai tule hoidmise eest igalt tule juurde saabunud paadilt 100 räime. Seda korda ja kohustust järgiti sadu aastaid, sest oli nii meremeeste ellujäämiseks kui ka rannakülade kestmiseks oluline.

Nüüdisaegsed rannalõkked muinastulede ööl meenutavad neid tulesid ja meremeestele tee näitamise ning naabritele teadete edastamise olulisust.

Üle 20 aasta tagasi Hiiumaalt ja muudelt Eesti saartelt alguse saanud tänapäevaste märgutulede süütamine võetakse ette eelkõige selleks, et edastada positiivseid sõnumeid. Tulekett ümber Eesti ranniku ja saarte on aasta-aastalt üha pikenenud. Samuti pakub mereäärne üritus sel õhtul kokkutulnutele elamusi ja suurendab ja ühtsustunnet.

Muinastulede öö kodulehel on võimalik registreerida enda muinastuli, saada täpsed koordinaadid tulede asukoha kohta ja lisainformatsiooni, kas tegu on avaliku üritusega.

Muinastulede nimekiri tänase seisuga
1. Virtsu vasall-linnuse varemete juures süüdatakse tuli ja lauldakse koos Alari Papa Jansoniga. 
2. Mereäärse ja Nõmme küla lõke, mille äärde on oodatud kõik, kelle ihu ja hing soovib sooja saada. 
3. Lääneranna vallas Kulli külas Kulli kiigeplatsil toimub Saulepi kohvikbaari suvelõpupidu ja muinastulede öö.
4. Vaiste lahe ääres Vaiste vanasadamas.
5. Kastna küla Kivirannas.
6. Sõgeda talu.
7. Lindi sadama ja Sarnakõrtsi talu puhkekoha rand.
8. Valgeranna seikluspargi rannaraja kõrval.
9. Pärnus Rae tee otsas.
10. Luigerannas vee ääres.
11. Merekülas Roosiaias Uulu muuli juures.
12. Penu külas Rannakodus.
13. Treimani rannas.
14. Manija saarel.
15. Sorgu saarel.
16. Kihnus Nordi teel jõujaamas.
17. Kihnus Lemsi külas Laose talus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles