Video: Koolilapsed proovisid peakoka ametit

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi toidukaardi koostamine on teadupärast peakoka ülesanne, jagas Pärnu noobli restorani köögiülem kolmapäeva ennelõunal ametikohustusi Vanalinna põhikooli teise klassi lastega. Mudilaste pakutud roogi võib peagi valida restorani lastemenüüst.

Nimelt kutsus Raimondi restorani peakokk Marko Lumera lapsed mõneks tunniks töövarjuks, et nad näeksid, kuidas käib töö restorani telgitagustes. Samuti pandi noored proovile ja tehti eksperiment, kui tervisliku ja ideaalse menüü suudavad nad kokku panna.

“On tore näha, mida lapsed menüüs näha tahaksid,” rääkis Lumera, kust sellise katsetuse plaan tekkis. Samuti avaldas ta arvamust, et kui tihti pakuvad söögikohad lastele friikartuleid ja üht-teist sinna juurde, ei pea alati sellise valikuga piirduma. “Lastemenüüd võiksid natukene laieneda,” tunnistas mees.

Ringkäik tekitas väikestes töövarjudes omajagu elevust. Näiteks kasutasid nad agaralt võimalust proovida, kui külm on toasuuruses külmkapis. ­Lõbusad lapsed tegid tutvust keerukate, samal ajal nii huvitavate köögiriistadegagi. Siis asuti aga tähtsamate ülesannete kallale: arutleti tervisliku ­toidu teemal, misjärel alustati menüü koostamist.

Heleanora arvas, et toiduvalikust peab kindlasti kuuluma singist ja munast tehtud “Rõõmus omlett”.

Süvenenult kirjutasid-joonistasid lapsed Lumera juhendamisel toidukaardile just neid roogi, mis neile endile kõige rohkem meeldivad. Hoolega pidasid nad meeles äsja kuuldud õpetussõnu. Paljude lemmikuks osutusid pastaroad eri lisanditega, kuid välja mõeldi huvitavamaid kooslusigi. Nii pakkus Lenna välja, et menüüs võiks kindlasti olla “Karu pizza”, mille pealt ei tohi puududa mozzarella, basiilik, tomatid ega krevetid. Heleanora aga ­arvas, et toiduvalikusse peab kindlasti kuuluma singist ja munast tehtud “Rõõmus omlett”.

Noored kokad pakkusid välja magustoitegi, näiteks Laura Liis andis idee “Unistuste mahl vaarikatega”. Peale selle saab peakokk restorani menüüd täiendades valida “Nämm-nämm-smuuti”, “Šokolaadimuffinite” ja “Vulkaanikoogi” vahel.

Laste koostatud menüüsid kokku korjates tõdes Lumera, et oodatud friikaid ega viinereid neist eriti ei leidnudki. See tegi talle heameelt. Ta arvas põhjuse olevat selles, et tänapäeval pannaksegi tervislikule toitumisele aina rohkem rõhku nii kodus kui koolis.

Vastsed menüüd ei jää riiulisse tolmu koguma. Peakokk kinnitas, et parimad ettepanekud leiavad koha restorani uues lastemenüüs. Retseptide autorid märgitakse toidukaardil kindlasti ära. “Me ei taha seda au kindlasti mitte endale võtta,” toonitas Lumera.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles