Ühisnädal jõuab meile Raeküla kaudu

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Ühisnädal on meie kõigi nädal,” ütleb selle kohalik koordinaator SA Pärnumaa arenduskeskuse konsultant Daisi Sprenk.
“Ühisnädal on meie kõigi nädal,” ütleb selle kohalik koordinaator SA Pärnumaa arenduskeskuse konsultant Daisi Sprenk. Foto: Urmas Luik

Reedel algab üleriigiline ühisnädal “Sada aastat aktiivset kodanikku”, mis jõuab meile Pärnu Raeküla Vanakooli keskuse kaudu, kus seotakse põlvkondi kohtumiste kaudu ja külas on Raeküla kooli esimese klassi õpilased ja esinevad Kaasikese memmed.

Ühisnädala kohalik dirigent on SA Pärnumaa Arenduskeskuse MTÜde konsultant Daisi Sprenk, kelle sõnade kohaselt kuulub algav ühisnädal Eesti Vabariigi 100 aasta juubeli programmi ja toimub igas maakonnas.

“Kui ettevõtlusnädal on mõeldud neile, kes selles valdkonnas tegutsevad, siis ühisnädal on meie kõigi nädal hoolimata sellest, kuidas tuleb leib su lauale, kui vana sa oled või mis soost sa oled,” märkis Sprenk.

Nädala keskne teema on 100 aastat kodanikuühiskonda Eestis sellepärast, et 26. novembril 1918 võttis Maanõukogu vastu määruse Eesti kodakondsusest, ehkki seltsiliikumise ajalugu ulatub üle-eelmisse sajandisse.

Kodanikuühiskonna arengust viimase 100 aasta jooksul annavad ülevaate vabaühenduste tekkelood, mida kogutakse esimest korda ja neist valmib kogumik koduriigi 101. aastapäevaks.

Sprengi jutu järgi ei aduta, kui palju meid ümbritsevast elust korraldab mõni vabaühendus ehk mittetulundusühing ehk kodanikuühendus. MTÜd puudutavad kodanikuühiskonna laia spektrit, sest meil on kultuuri-, teaduse-, hariduse-, naiste-, lastekaitse-, lasteorganisatsioonide, loomade-, loodushoiu-, spordi-, inva-, haiguste-, elukutsepõhised ühendused.

“See tähendab, et suvised külalaadad ja festivalid, jooksuvõistlused, puuetega inimeste eestkoste, loomade varjupaik ja teisedki üritused on korraldanud kodanikuühendused ehk vabatahtlikkuse alusel tegutsevad inimesed,” rääkis Sprenk. “Kodanikuühenduse puhul on oluline, et sellega liitumine ja juhtimine on vabatahtlik, nende kaudu kujundame avalikku arvamust sõltumatuna presidendist, riigikogust, valitsusest. Me ei ole seotud äritegevusega ehk saame küll kasu, aga investeerime selle ühistesse eesmärkidesse.”

Maakondlikud arenduskeskused korraldavad ühisnädalat 2012. aastast, et näidata: meil on aktiivseid kodanikke ja vabaühendusi, kes panustavad aega ja energiat kodukohta, kellegi aitamisse või elu rikastamisse, sest see valdkond kõnetab ja koos jõuab rohkem.

Tavakohaselt jääb ühisnädalasse vabakonda enim panustanute tunnustamine. Kodumaakonnas selgusid arenduskeskuse eestvedamisel tublimad vabatahtlikud ja MTÜ, kodanikuühiskonda toetav organisatsioon ning aasta tegu 16. korda ja nende tänamine toimub 30. novembril Pärnumaa kodanikuühiskonna inspiratsiooni- ja tänupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles