Pärnus saab HIV-kiirtesti teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala eesmärk on teadvustada laiemalt HIVi suhtes testimise vajadust ja tuletada inimestele meelde, et enda ja oma lähedaste tervisest tuleb hoolida.
Nädala eesmärk on teadvustada laiemalt HIVi suhtes testimise vajadust ja tuletada inimestele meelde, et enda ja oma lähedaste tervisest tuleb hoolida. Foto: AFP/SCANPIX

Üleeuroopalise HIV-testimisnädala raames saab järgmisel reedel Pärnu Keskuses tasuta teha HIV-kiirtesti.

Nädala eesmärk on teadvustada laiemalt HIVi suhtes testimise vajadust ja tuletada inimestele meelde, et enda ja oma lähedaste tervisest tuleb hoolida.

Sihtasutuse Koos HIV Vastu juhi Vilja Toomasti sõnutsi takistab rahva vähene teadlikkus HIV-infektsiooniga inimeste ülesleidmist.

„Emori eelmise aasta uuringu tulemuste järgi on seitse inimest kümnest kindlad, et HIV levib Eestis peamiselt süstivate narkomaanide seas. See näitab, et suur osa elanikke peab HI-viirust endiselt ainult riskirühmade haiguseks,“ ütles Toomast. „Vaid veerand vastanutest ehk 25 protsenti nimetas peamiseks HIVi leviku viisiks sugulist vahekorda. Ometi on Eestis märgatavalt kasvanud just nakkuse heteroseksuaalne levik, viimastel aastatel diagnoositud HIVi juhtudest 40 protsendil on  nakkus saadud heteroseksuaalsel teel.“

Miks see nii on, näitab tervise arengu instituudi (TAI) sellel aastal Eesti inimeste seas tehtud seksuaalkäitumise uuring: paljud üle 40aastased ei kasuta juhusuhtes kondoomi.

„Kondoomi peetakse ekslikult ainult rasestumisvastaseks vahendiks ja sugulisel teel levivate haiguste ärahoidmisele ei pöörata palju tähelepanu,“ lisas Toomast.

TAI nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise keskuse vanemspetsialisti Iveta Tomera sõnutsi on võrreldes 30 aasta taguse ajaga, mil Eestis diagnoositi esimesel inimesel HI-viirus, viiruse levik küll stabiliseerunud, kuid uute infektsioonide sagedus on meil Euroopa kõrgemaid.

„HIV on tänapäeval kontrollitav. Korralikult ravimeid võttes saab HIV-positiivne inimene oma tervist ja elukvaliteeti säilitada, elada normaalset suguelu ja viiruse edasikandmise protsent on väga väike. Kuid selleks peab olema oma nakkusest teadlik,“ selgitas Tomera.

Oktoobri lõpu seisuga on Eestis tänavu diagnoositud 161 HIVi nakatunut. Kokku on see viirus aastate jooksul tuvastatud 9872 inimesel, sealhulgas aids 536-l.

Tasuta kiirtesti saab teha Pärnu Keskuses reedel, 30. novembril kell 16–19. Võimalik on end kontrollida lasta väljaspool testimisnädalatki: pere- ja eriarstide juures, noorte nõustamiskeskustes ja anonüümsetes testimiskabinettides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles