Kihnus elustuvad Jõnnu lood

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legendaarne kapten Kihnu Jõnn puhkab 1992. aasta suvest kodumullas laeva puusepa Karl Jerkweldiga.
Legendaarne kapten Kihnu Jõnn puhkab 1992. aasta suvest kodumullas laeva puusepa Karl Jerkweldiga. Foto: Urmas Luik

Kihnu muuseumis elustuvad lood legendaarsest kaptenist Enn Uuetoast ehk Kihnu Jõnnust, esitletakse Aldur Vungi raamatut “Puust laevad ja rauast mehed”, lapsed räägivad temast oma piltide järgi, vaadatakse Arild Degrumi videofilmi Jõnnu põrmu ümbermatmisest Taanist kodukalmistule.

Kihnu Jõnnu sünnist möödub 3. detsembril 170 aastat ja 19. novembril möödus 105 aastat tema hukkumisest Taani rannikul. Seepärast märgitakse mälestuspäevaga mõlemat sündmust ja alustatakse kell 13.30 kalmistul, kuhu Jõnn koos 29. juulil 1992 oma viimase laeva Rock City puusepa saarlase Karl Jerkweldiga võõrsilt ümber maeti ehk liideti liiva, nagu kihnlased muldasängitamise kohta ütlevad. Kalmistul peab hingepalve preester Viktor Ivask.

Kihnu muuseumi juhataja Maie Aav ütles, et Rootsikülas sündinud Jõnn on suurmees, kellest ikka ja jälle räägitakse. Teda nimetati jääkatsujaks, sest kui Jõnn oli juba jalgsi mandrilt Kihnu tulnud, võisid teisedki üle jää käima hakata. Poolteist päeva Heinaste (Ainaži) merekooli haridust, sai Jõnn endale “tsaarikirja”, et ta võib kõikide laevadega sõita kõikidel meredel. Allveearheoloog Vello Mäss ongi mälestuspäeva teemaks võtnud “Jõnnu koht nimekate Eesti meremeeste seas”.

Kõnelejaid on teisigi, esinevad Kihnu pillilapsed ja tuntud pillimehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles