Linnajuhid peibutavad vaheldumisi uuspärnakaid

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsuse rahvastikuregistri spetsialist Endla Õunap ja pressiesindaja Maria Murakas-Ollo olid eile valmis jagama kinke kõigile, kes soovisid pärnakaks hakata.
Linnavalitsuse rahvastikuregistri spetsialist Endla Õunap ja pressiesindaja Maria Murakas-Ollo olid eile valmis jagama kinke kõigile, kes soovisid pärnakaks hakata. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsuse liikmed veedavad sel nädalal vahetuste kaupa aega Kaubamajaka kaubanduskeskuses ja aitavad huvilisi pärnakaks registreerida, kuid kõige suuremat huvi on siiani tuntud tasuta jagatavate “Pärnu” kirjaga kommide vastu.

“Eks siin üsna vaikne ole olnud,” tõdeb neljapäeval esimese valvekorra enne abilinnapea Romek Kosenkraniuse tulekut üle võtnud linnavalitsuse avalike suhete nõunik ja teenistuse juhataja Maria Murakas-Ollo. “Anname inimestele võimaluse end pärnakaks registreerida. Inimesed ikka käivad ja tunnevad huvi.”

Kellelgi käisest ei haarata

Mõne tüütu ettevõtja tegevusele vastupidiselt on linnavalitsuse liikmed igati viksid ja viisakad, väljapeetud ega hakka kedagi mööda kaubanduskeskust kampaania “Kas sina oled juba pärnakas?” tõttu taga ajama.

Nagu seletab Murakas-Ollo, on asjad sedasi, et kui inimene tahab end pärnakaks registreerida, on tal selleks võimalus. Kui ei taha, kedagi selleks ei sunnita. Eks igaüks ise tea, millest ta siis ilma jääb.

“Näiteks tõuseb uuest aastast Pärnus lapse sünnitoetus 300 euroni,” käib linna pressišeff välja argumendi. “Pärnakal on eelisõigus lasteaiakohale, soodustused huvikoolide õppetöös osalemisel, lapse koolitoetus töö kaotanud vanemale ja paljugi veel.”

Kes kampaania ajal paberile pookstaavid alla viskab ja pärnakaks hakkab, saab kingituseks spaapileti, teatri kinkekaardi, ujula viie korra pääsme, ühistranspordi kuupileti või tasuta kuuajase parkimiskaardi.

Nii Murakas-Ollo kui iga päev koos mõne linnavalitsuse liikmega Kaubamajakas Pärnut “müüv” linnavalitsuse rahvastikuregistri spetsialist Endla Õunap tõdevad, et huvi pärnakaks hakkamise vastu ei ole kaubanduskeskuse kundede seas just ülemäära suur olnud.

Esmaspäeval registreeris Õunap linnasekretär Tiina Rohtiga pärnakaks kolm inimest, teisipäeval koos linnapea Toomas Kivimägiga ühe uuspärnaka ja kolmapäeval sai abilinnapea Meelis Kukega kirja pandud viis uuspärnakat. Lehe trükkimineku ajaks ei olnud selgunud Kosenkraniuse eilsed tulemused.

Küll oli käinud üksjagu pärnakaid abilinnapealt uurimas linnakeskkonna kohta. Üks linlastest tundnud Kosenkraniuse sõnutsi huvi, kui suur on Pärnu ja Sindi linna ühinemise tõenäosus. Abilinnapea teatel toimib Pärnu koostöö naaberomavalitsustega juba praegu hästi, kuid omavalitsuste piire muutma ei olda veel valmis.

Täna on linnavalitsus Kaubamajakas viimast päeva ja siis on uuspärnakate peibutis abilinnapea Jane Mets.

Et kampaania ajal saab registreeruda linnavalitsuse ruumeski, on kampaania algusest, 7. detsembrist end Pärnu elanikuks vormistanud kokku üle 100 inimese.

Põhjusi, miks end registreerima tullakse, on üsna mitu. Kuigi spaa- ja teatrivautšerid on pärnakaks hakanute seas popid, leiduvat neidki, kes juba aastaid on Pärnus elanud ja kasutavad nüüd mugavat moodust oma elukoht ümber vormistada.

Soomlased tahavad jutelda, lapsed kommi

Murakas-Ollo sõnade järgi annab Kaubamajakas toimuv kampaania linlastele väljavaate linnajuhtidega silmast silma kohtuda ja mõtteid vahetada. Kahjuks ei ole inimesed sedagi võimalust eriti aktiivselt kasutanud.

“Ega eestlased naljalt rääkima tule,” teab Õunap. “Pigem inimesed pelgavad, et äkki hakkab jälle keegi neile midagi hirmsasti pakkuma. Teisipäeval, kui linnapea siin oli, mõni inimene ikka astus ligi ja enamik uuris tänavaprobleemide kohta.”

Hoopis teine lugu olevat naiste väitel Eesti põhjanaabrite soomlastega. Nood astuvat Pärnu letti nähes sageli ligi ja uurivat, mis toimub.

“Üks soomlane hakkas siin suisa arutlema, et ta elab pool aastat Soomes ja pool Pärnus, et äkki peaks oma elukoha ümber registreerima. Lõpuks jäi ta seisukohale, et Soome elanik olla on talle ikka kasumlikum.”

Samuti noolivad Pärnu letti kaubanduskeskusesse sattuvad lapsed. Nende uudishimu põhjus on ennekõike linnavalitsuse töötajate ees laual helkiv paraja suurusega kommikauss sinise paberi ja “Pärnu” kirjaga kompvekkidega.

Minu kohaloleku ajalgi põikabki paar inimest laua juurde ja haarab möödaminnes mõne kommi. Üks keskealine mees jääb aga meela näoga laua juurde seisma ja lunib ükshaaval kompvekki nii endale, naisele kui lapselegi.

Linnavalitsuse kampaania “Kas sina oled juba pärnakas?” kestab uue aastani, kuid pärnakaks saab end registreerida linnavalitsuses loomulikult pärast sedagi.

 

Mõlemale kasulik

Pärnakaks võib end registreerida inimene, kelle elukoht asub rahvastikuregistri andmetel Pärnus.

Pärnu linna peamine tuluallikas on üksikisiku tulumaks ja seda kogutakse ainult Pärnu linna elanikuks registreeritud inimestelt.

Linna tuludest kaetakse näiteks kulud õppeasutustele, tagatakse tänavate korrashoid, ühistransport, tänavavalgustus.

Allikas: kampaania “Kas sina oled juba pärnakas?” trükis

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles