Pärnakad laenavad kodu tarvis rohkem

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskmine Pärnu kontorist välja antud eluasemelaenu summa on kerkinud 61 000 euroni.
Keskmine Pärnu kontorist välja antud eluasemelaenu summa on kerkinud 61 000 euroni. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

SEB Pärnu kontoris on tänavu kümne kuu jooksul sõlmitud eluasemelaenu lepinguid kahe protsendi võrra enam kui mullu sama ajaga. Ent märkimisväärselt, umbes 15 protsenti, on suurenenud väljastatud eluasemelaenude maht. Keskmine laenusumma on 61 000 eurot.

SEB erasegmendi müügijuhi Evelin Tammearu ko­gemus näitab, et laenud, mis on võetud baasintressimäära (euribori) madalseisus, nagu see viimase viie aasta jooksul on olnud, tulevikus suure tõenäosusega kallinevad, sest madalseis ei jää kestma. Laenusaaja peab alati arvestama ­intressimäära muutusega. “Näiteks: kuue kuu euribori uus väärtus fikseeritakse iga kuue kuu tagant. Selliselt määratud intressimäär võib iga poole aasta möödudes suureneda või väheneda ja see kahandab või kasvatab laenu tagasimakse suurust,” kõneles ta.

Tammearu tõi näite intressi mõju kohta Pärnu keskmise eluasemelaenu najal. Kui laenu on võetud 61 000 eurot tähtajaga 30 aastat ja turu keskmise intressimääraga, mis on 2,5 protsenti + euribor, kujuneb igakuiseks laenumakseks praegu umbes 241 eurot. Kui euribor tõuseks ühe protsendini, tuleks kuus tasuda senisest enam umbes 35 eurot ja kahe protsendi korral 70 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles