Pärnumaa kaitseliitlased panevad end proovile Utria dessandil

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Utria dessandi näidislahing.
Utria dessandi näidislahing. Foto: Ants Liigus

Täna algab militaarvõistlus Utria dessant, kus Kaitseliidu Pärnumaa malev on esindatud kahe võistkonnaga.

Ida-Virumaal toimuva võistlusega tähistavad Erna selts, Kaitseliit ja Narva-Jõesuu linn Narva ja Jaanilinna vabastamist punaväelastest täpselt 100 aastat tagasi.

Võistkondi on registreerunud 30.

Lumeolud on Ida-Virumaal head, mis Erna seltsi presidendi Meelis Rätsepa sõnutsi lubavad rada, mille pikkus linnulennult on umbes 60 kilomeetrit, läbida suuskadel. "Vähendasime sel aastal veidi tee pikkust, lisasime aga kontrollpunktide ja ülesannete hulka. Tuima rühkimist maastikul on tänavu vähem, kuid võistlus ei tule lihtsam, vaid mitmekülgsem," iseloomustas Rätsep.

Utria dessant lõpeb laupäeval, kui relvastatud võistkonnad alustavad Olgino suunalt, Kadastiku järve piirkonnast liikumist Kreenholmi poole.

"EV 100" ürituste raames annab klubi klubi FrontLine laupäeva pealelõunal Kreenholmi naabruses Narva vabastamise näidislahingu. Enne etendust avaneb huvilistel võimalus klubi liikmetega vestelda ja tutvuda ajaloolise relvastuse, varustuse ja embleemidega.

17.–19. jaanuaril 1919 toimunud Utria dessant oli vabadussõja suurim dessantoperatsioon, mille põhiraskust kandsid Soome vabatahtlikud. Operatsioonis osalesid veel Narva kaitseliitlased, Eesti rahvavägi ja merevägi ning Vene loodearmee ohvitseridest koosnev võitlusgrupp. Narva ja Jaanilinn puhastati enamlastest 19. jaanuaril, millega viidi lõpule Eesti territooriumi vabastamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles