Pronksist Seljamaa vaatab mõtlikult oma sünnilinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paarkümmend sinimustvalgete kandelippudega õpilast sättis ennast Sindi gümnaasiumi esisele platsile, nemad ja arvukalt pealtvaatajaid osalesid täna, Tartu rahu 99. aastapäeval suursündmusel, kui avati monument Sindi vaeses käsitöölise peres sündinud suurmehele Julius Friedrich Seljamaale (1883 Sindis – 1936 Tallinnas). Nüüd vaatab mees paari meetri kõrguse Soome graniidist aluse pealt oma kunagist kodulinna ja tuletab gümnasistidele sõnadetagi meelde, et nemad on rahva ühismälu edasikandjad.

Ajakirjaniku, diplomaadi ja poliitiku Julius Seljamaa monument jõudis mõttest teostuseni 11 aastaga annetuste, omavalitsuste ja asutuste panusega. Ühist tahet vedas Sindi linna aukodanik Urmas Saard, keda sadakond monumendi avamisel ja sellele eelnenud sõnalis-muusikalise lavastuse jälgijat tänasid gümnaasiumi aulas tugeva aplausiga.

Sinimustvalge kanga eemaldasid monumendilt Eesti lipu seltsi esimees ja Peterburi Teataja toimetajana Seljamaa töö jätkaja Jüri Trei, Tori vallavanem Lauri Luur, Sindi gümnaasiumi esimese klassi õpilane Sten Eric Hansen ja gümnasist Chätlyn Parts. Monumendi õnnistas Pärnumaa praost Tõnu Taremaa.

Tänusõnad ütles Julius Seljamaa lapselaps Jüri Seljamaa, kes poeg Kristjan Seljamaaga oli sõitnud oma vanaisale pühendatud päevale Jõelähtmest.

Skulptor Ülo Kirti loodud meetrikõrgune büst on tõetruu, selle aluse lõikas mõõtu ja lihvis Eero Vainikka Sorvikivi OYst (Soome).

Aulas rääkis Eesti muinsuskaitse seltsi auesimees Trivimi Velliste riigi ja rahva mälust ning Julius Seljamaast kui targast diplomaadist, kes ühena viiest andis Eesti poolelt allkirja Tartu rahulepingule. Velliste nimetas Seljamaad Tartu rahu arhitektiks, kes on jõudnud koju, ja kiitis neid, kes on Sindi vaimu kandjad.

Tori vallavalitsuse nimel andis vallavanem Lauri Luur tänukirja erilise panuse eest Julius Friedrich Seljamaa ajaloolise rolli jäädvustamise eest Sindi linna ja Tori valla kultuurilukku kuuele inimesele. Kuid tänusõnad laienevad kõigile, kes Eesti ühe suurmehe monumendi rajamisele kaasa aitasid. Tänukirja pälvisid kodanikualgatuse eestvedaja Urmas Saard, viimane Sindi linnapea Rein Ariko, vallaametnikud Mart Tõnismäe ja Jüri Puust, kujur Ülo Kirt ja Sindi gümnaasium eesotsas direktor Ain Keerupiga.

"Eesti Vabariik 100" juhtrühma esimees Toomas Kiho andis üle sündmust väärtustava metallplaadi, millel on "EV 100" logo, kuupäev 02.02.2019 ja kohanimi Sindi. Ta rõhutas, et see sündmus on riigi juubeli vääriline ja sellele on kaasa aidanud nii Sindi ajalooklubi, muuseum, gümnaasium kui sintlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles