Sõidueksamil põrumine muutub aina tõenäolisemaks

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteeameti teatel esineb loataotlejate puhul enim probleeme teooria rakendami­sega sõidul ja puudulik on käeline ­tegevus.
Maanteeameti teatel esineb loataotlejate puhul enim probleeme teooria rakendami­sega sõidul ja puudulik on käeline ­tegevus. Foto: Sander Ilvest

Mullu A-kategooria juhiluba saada proovinud Teet näitas oma oskusi nii pealinnas kui Pärnus. “Tallinnas oli kõik algusest peale valesti: sidekontroll oli vormiline, sain teada, et toimib, nagu toimib. Kiire on, midagi teha ei saa. Sõidus oli kõik valesti, aga sõidu protokolli e-teeninduses ei täidetudki,” sõnab ta.

“Pärnus oli kõik teisiti: kahepoolne raadioside, eksamineerija oli sõbralik, mitte kuri kubjas suhtumisega, et “saa selle läbikukkumisega juba ühele poole”. Kahjuks kukkusin oma rumala vea tõttu läbi, aga sellele ei järgnenud mõttetut varjatud mõnitamist,” lisab mees ja kinnitab, et järgmise eksami teeb ta jälle suvepealinnas.

Teet oli üks 2049st juhiloa soovijast, kes möödunud aastal maanteeameti Pärnu büroos end sõidueksamile kirja pani. Samuti üks paljudest, kes läbi kukkus: statistika põhjal sooritatakse eksam siinses osakonnas positiivselt alla poolel juhtudest. 

Mullu läks eksaminandidel aga tavapärasest kehveminigi. Pärnus sooritati 3601 eksamit ehk tunamullusest ligemale 200 võrra rohkem. Eksami läbimise protsent langes aga aastaga 45ni ehk viis protsenti. Riigis keskmiselt kukkus sama number 0,1 protsenti.

Pärnu eksamineerijate vastu esitati mullu 26 vaiet, mis isikute vahel jaotuvad: 20, 2, 2, 1 ja 1. Maanteeameti eksamiosakonna juht Tarmo Vanamõisa selgitab, et kuna eksamineerijad töötavad eri linnades, on Pärnust laekunud üks vaie ka Tallinna eksamite vastuvõtja kohta. “Seega, kokku on suvepealinnas esitatud 27 vaiet,” täpsustab ta.

Eksamiosakonna juht toonitab, et vaiete arv üksi ei näita, nagu tuleks eksamineerija otsused kahtluse alla seada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles