Pildid: liikuma hakanud merejää jättis Pärnu lahel kalamehed lõksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna jäid Pärnu lahel Valgeranna kandis merejääl hätta kaks kalameest, kes ei pääsenud enam ise kaldale.

Häirekeskusele teatati kell 11.37, et tugev loodetuul on puhunud jää kaldalt lahti ja  tekitanud sellesse suured praod, mille tõttu osa jää peal viibinud inimesi ei saa tagasi kaldale.

Kalamehed andsid teada, et merejää oli tuulega liikuma hakanud. Mehed olid kaugel jää peal ja kaldalt neid näha polnud.

Kella 14.15ks päästeti hätta sattunud. "Kalurid olid läinud jääle mootorsaaniga ja pragu oli tekkinud nende ja saani vahele," rääkis vanempiirivalvur Eerik Leiger. Tema sõnutsi tõid päästjad kalamehed paadiga üle prao tagasi saani juurde. Arstiabi nad ei vajanud ja mehed sõitsid saaniga ise tagasi kaldale.

Lahelt päästeti 42 inimest. Pärnu päästekomando päästjad, kes abistasid inimesi naisteranna juures, juhatasid neist umbes 40 turvaliselt kaldale. Pärnu politseijaoskonna merepäästjad tõid paadiga üle lahvanduse Valgerannas merejäält kaldale kaks inimest.

Kui inimesed olid kaldale toimetatud, tegi kopter Pärnu lahe kohal patrull-lennugi, tuvastamaks, kas merejääl viibib veel inimesi, kuid enam kedagi ei märgatud. 

"Kohapeal olid inimestele abiks mootorsaani ja paatidega politsei merepääste ja päästjad, samuti kopter, mille meeskond vaatas üle jääolukorra ja kaardistas inimeste asukoha," rääkis operatsioonist politsei- ja piirivalveameti (PPA) pressiesindaja Maria Gonjak.

Merepäästjad palusid teistelgi kaluritel, kes samal ajal merejääl olid, jää liikuma hakkamise tõttu sealt lahkuda.

PPA Pärnu merepääste soovitab vältida Pärnu lahe merejääle minekut 22. veebruari lõunani. "Kuna loode- ja põhjatuul on jätkuvalt tugevad, paneb see merejää liikuma ja võib tekitada ettearvamatuid jääpragusid, mis on ohtlikud merejääl liikujatele," selgitas Gonjak.

Vajaduse korral on PPA ametnikel õigus vastavalt korrakaitseseadusele kehtestada jääl viibimise keeld, kui inimeste elu või tervist ähvardab vahetu oht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles