Kohus mõistis kahele kanepivedajale vangistuse

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Aprilli lõpus Hollandist soetatud ligi viie kilo kanepiga Eesti poole teele asunud Sergei Baikov ja Sergei Neverov ei uskunud ilmselt, et nende narkoretk lõpeb raudus käsi kohtu ees seistes.

Ometi nii läks. Vaevalt jõudsid mehed 1. mail oma Peugeot 406-ga läbi Läti Pärnusse, kui neil viis minutit pärast südaööd Papiniidu tänava Statoili tanklas käerauad randmete ümber kinni klõpsati.

Tolliangaaris kontrollimise käigus tuli kinnivõetute auto polstri vahelt välja 13 kokku 4520 grammi kanepit sisaldavat kotikest.

100 000 euro eest kraami

“Tegu on üsna suure kanepikogusega ja on väga hea, et see tänavatele ei jõudnud,” kommenteeris maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste töövõitu.

Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Külliki Kase selgitusel on tavaline narkojoovet tekitav kanepiannus umbes gramm. Seega saanuks Sergeidelt äravõetud kanepist end pilve tõmmata 5000 kuni 10 000 inimest ehk näiteks kõik Paide elanikud.

Droogi müüjatele oleks see sisse toonud soliidse rahasumma.

“Praegu on ühe grammi kanepi tänavahind ligikaudu 20 eurot, nii et viie kilo kanepi müümisel oleks teenitud kriminaalset tulu ligikaudu 100 000 eurot,” märkis Kask.

Sergeidel jäi see raha teenimata. Selle asemel peeti nad kahtlustatavatena kinni ja võeti kohtu loal vahi alla. Ootama suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikku käitlemist grupis käsitleva paragrahvi alusel alustatud kriminaalmenetluse lõppu. Ja süüdimõistmisel kolme kuni 15 aasta pikkust vangistust.

Pääsesid kergelt

Kolmapäevaks oldigi menetlustoimingutega jõutud nii kaugele, et uurimise aja vahi all veetnud Neverov ja Baikov toodi kohtu ette.

Varem viis korda kriminaalkorras karistatud 35aastasele Sergei Neverovile mõisteti kokkuleppe korras veel jõustumata otsusega neli aastat vangistust.

Tema nimekaimule, 32aastasele ja varem kriminaalkorras karistamata Sergei Baikovile määrati kolme aasta ja kümne kuu pikkune vangistus, millest kolm aastat jäetakse täitmisele pööramata, kui Baikov ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu. Et meeste karistusaja alguseks loetakse 1. mai, on Baikov juba kolme kuu pärast vaba mees.

Mõlemad narkokullerid peavad tasuma ka 695.05 eurot sundraha ja 1884 eurot ekspertiisitasusid.

Mis kanepisse puutub, siis see on piipudes põlemise asemel Eesti kohtuekspertiisi instituudis hoiul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles