Kurgja muuseumi peamaja ­läheb selle nädala lõpust suveks remonti

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Eesti Maaelumuuseumide Jakobsoni muuseumi peaspetsialist Kersti Tammiksaar rääkis, et muuseumi väljapanek ­läheb täies ulatuses ümbervahetamisele, kuna praegune on 1982. aastast ja nõukogude aja maiguline.
Eesti Maaelumuuseumide Jakobsoni muuseumi peaspetsialist Kersti Tammiksaar rääkis, et muuseumi väljapanek ­läheb täies ulatuses ümbervahetamisele, kuna praegune on 1982. aastast ja nõukogude aja maiguline. Foto: Urmas Luik

Kurgja talumuuseumis algab selle nädala lõpust peamaja remont, tööde lepinguline maksumus on umbkaudu 252 000 eurot ja peatöövõtja Pärnu REV Ehitus OÜ. Projekti koostas Pärnu firma Arcus Projekt OÜ.

Juunist septembri lõpuni on Carl Robert Jakobsoni ajal 1881. aastal alustatud ja tema pere kasutuses lõplikult 1956. aastal valminud elamu külastamine ja selle kaunil peatrepil turismijäädvustuste tegemine häiritud, sest hoone varjub tellingutesse. Aga võib minna kauemgi, nagu mainis Eesti Maaelumuuseumide SA Jakobsoni talumuuseumi peaspetsialist Kersti Tammiksaar.

“Leping on neljaks kuuks, septembri lõpuni, aga ehitaja ütles, et vanade majade puhul ei tea kunagi, mis võib ette tulla,” möönis Tammiksaar.

Elamu-peahoone tööde loe­telu on pikk. Renoveerida tuleb fassaad ja torniosa koos rõduga, et avada vaatetorn ja paigaldada sinna päikeseteleskoop. Täita tuleb sokli vuugid, võtta osaliselt lahti laudvooderdis, vahetada pehkinud seinapalgid ja voodrilauad ning aknaalused, puhastada fassaad vanast värvist, katta uuesti linaõlivärviga, taastada aknad ja välisuksed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles