Sindi Konsumi kaupluses töötab käsitöökoda

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helle Hansen õpetab lihtsate vahenditega valmistama kipsist küünlaaluseid ja ehteid.
Helle Hansen õpetab lihtsate vahenditega valmistama kipsist küünlaaluseid ja ehteid. Foto: Ants Liigus

Pulli küla osavate kätega naised avasid Sindi Konsumi kaupluse majas käsitöökoja, kus õpetatakse kipsi- ja õlgehistööd.

Jõuluajal ja edaspidigi saab toakeses valmistada õlgedest jõulukaunistusi, kipsist küünlaaluseid ja ehteid.

MTÜ Pulli külamaja käsitöökoja eestvedajad on Helle Hansen ja Silvia Pärn.

Ligemale kümme aastat õletööga tegelnud Pärn õppis viljakõrtest tähti, kroone, kimpe ja kaunistusi valmistama Laiuse käsitöökojas. “Sain seal meistritiitli,” meenutas Pärn. “Kõik kursustel osalejad andsid lubaduse õpitud oskusi mitte enda teada pidada, vaid neid teistega jagada, seda ma olen kõik need aastad püüdnudki teha.”

Käsitöökoda taotleb toetust õlgede säilitamise ruumi ehitamiseks, samuti loodetakse leida ruumid kooskäimiseks ja rahvusliku käsitöö edendamiseks. Pärna sõnade järgi tunnevad õlgedest meisterdamise vastu huvi paljud külaelanikud, rohkesti käib käsitöötoas lapsi.

“Miks ei võiks Pulli küla saada peale oma muistsete asulakohtade Eestis tuntuks õlgehistöö poolest?” küsis Pärn, soovides kodukandile tuntust lisada. “See käsitööliik on odav, minul mahetalunikuna on viljakõrred omast käest võtta.”

Hansen lisas, et samamoodi väärib arendamist kipsitöö, temal on plaanis uuel aastal õpetada soovijatele kipsloomade ja dekoratiivplaatide valmistamist.

Naiste jutu järgi sobivad õletööd kõikide rahvakalendri tähtpäevade kaunistamiseks. Õlgehistöö lihtsamate tehnikatega saavad hakkama lapsedki.

Kuigi keegi soovib õletööks ise toorainet varuda, tuleks Pärna soovitusel viljapõllule minna pärast jaanipäeva. Tööks sobivad kõik viljakõrred peale odra, mis on liiga lühikese kõrrega, samal ajal jäävad pika ohtega odrapead kaunid lauaseadetes.

Kõrred tuleb puhastada ja õhurikkasse ruumi kuivama panna. Tööle asudes tuleb 15 minutit kuumas vees pehmendada kõiki kõrsi, mida töös painutatakse. Siis pakitakse niisked õled kilekotti ja need tuleb ära tarvitada kahe päeva jooksul.

Valikut kõigest kaunist, mida õlgedest ja kipsist valmistada annab, saab näha jaanuari lõpuni avatud näitusel Sindi muuseumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles