Ilmateenistuse ülevaade: suvel oli kõige soojem Pärnus

Meelis Kalme
Copy
Suvel oli kõige soojem Pärnus, kus keskmiseks õhutemperatuuriks arvutati 17,7 kraadi.
Suvel oli kõige soojem Pärnus, kus keskmiseks õhutemperatuuriks arvutati 17,7 kraadi. Foto: Urmas Luik

Möödunud suvi oli keskmisest kuivem, veidi soojem ja päikesepaistelisem, selgub ilmateenistuse sel nädalal avaldatud suvekuude ülevaatest. Selgus, et kõige soojem koht oli Pärnu, jahedaim aga Väike-Maarja.

Viimati oli suvi niisama soe viis aastat tagasi. Kuivemaid suvesid on ette tulnud 17 aastal, päikest on tänavusest rohkem paistnud üheksal aastal.

Suve keskmiseks õhutemperatuuriks jäi sel aastal 16,8 kraadi, mis on keskmisest suvest 0,8 kraadi võrra soojem. Viimati oli niisama soe 2014. aastal, mil eriti kuumaks kujunesid juuli ja august. Tänavu oli, vastupidi, väga soe juuni ja juuli-august jäid keskmisest jahedamaks.

Kui suve norm on 224 millimeetrit sademeid, siis lõppenud suve keskmiseks sademete hulgaks mõõdeti 171 millimeetrit. Alates 1961. aastast on see kuivuselt 18. suvi. Niisama kuiv oli viimati 1973. aasta suvi. Päikest nägi tänavu keskmiselt 883,8 tundi ehk ligemale 100 tunni võrra enam aastate keskmisest (790,4 tundi).

Kõige soojem oli sel suvel Pärnus, kus keskmiseks temperatuuriks arvutati 17,7 kraadi, mis on täpselt kraadi võrra kõrgem suvepealinna aastate keskmisest. Kõige jahedam oli aga Väike-Maarjas, kus sooja keskmiselt 16,1 kraadi. Suvekuude maksimaalne õhutemperatuur – 33 kraadi – registreeriti 29. juulil Tiirikoja järvejaamas. Jõgeval aga mõõdeti 1. juunil 0,1 miinuskraadi. 

Suvi 2019. Ilmateenistuse graafik.
Suvi 2019. Ilmateenistuse graafik. Foto: Ilmateenistus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles