Eile sai häirekeskus teate Pärnust Liiva tänavalt, kus tööle hakanud suitusandur andis märku pliidil kõrbevast roast.
Magava koka päästis suitsuandur
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile kell 18.55 teatati häirekeskusele, et Liiva tänava korteris on toidu kõrbemise tulemusel käivitunud suitsuandur, mida kuulsid naabrid, kes korterisse läksid ja kõrbema läinud toidu pliidilt eemaldasid.
Päästjatel jäi üle ärganud mehele selgitada, et toiduvalmistamise ajal ei tohi seda tähelepanuta jätta, sest kuumenev toit võib süttida ja süüdata ümbrusegi. Ühtlasi saab ruumis magav inimene sissehingatavast mürgisest suitsust raske tervisekahjustuse.
Sellel aastal on Lääne-Eesti päästjad toidukõrbemisest tekkinud tulekahjuohu tõttu välja sõitnud 19 korral, ühel juhul neist põhjustas valmima unustatud söök suurema põlengu.
Toiduvalmistamisega seotud õnnetused on lihtsasti ennetatavad:
- Pliidile sooja pandud nõusid või toitu ei tohi jätta valveta ja pliidi juures ei tohiks olla kergesti süttivatest materjalidest asju.
- Köögis peaks käepärast olema tuletekk või -kustuti, mis on mõeldud õli kustutamisekski.
- Kindlasti peab kodus olema õigesti paigaldatud ja töökorras suitsuandur.
- Pliidil kõrbev toit võib süüdata pliidi ümbruses olevad pinnad või esemed nagu käterätiku, pajalapid, kardinad. Plastesemed, näiteks potisangad, hakkavad sulama ja eritavad mürgist gaasi.