Koprakaamera pani selleks aastaks pildi kotti, Sindi kärestikul seatakse üles kalakaamera

Pärnu Postimees
Copy
Kilingi-Nõmme jahialale paigutatud koprakaamera näitas piibrite tegemisi pea poole aasta vältel.
Kilingi-Nõmme jahialale paigutatud koprakaamera näitas piibrite tegemisi pea poole aasta vältel. Foto: ARDI TRUIJA/Sakala

Mai lõpus Kilingi-Nõmme jahialale paigutatud koprakaamera lõpetas selleks aastaks ülekande.

Uras kuhilpesa juures tegutses kaks kobrast selle ajani, kui ühte looma tabas äkki murduv puu, mis langes sedavõrd kiiresti ja ootamatult, et vees olnud loom ei jõudnud langeva tüve alt põgeneda. Pärast seda juhtumit ei õnnestunud enam näha kaamerapildis kahte kobrast korraga. Üks loom toimetas iga päev kaamera ees veel nädala jagu, järgneval nädalal nägi aasta looma vaid paaril korral ja seejärel kadus ta sootuks.

“Põdrauurija Jüri Tõnisson avaldas selle intsidendi kohta arvamust, et tõenäosus inimesel kosmoseprügiga pihta saada on ehk suurem kui  see, et koprale võib langev puu pähe kukkuda – mine tea,” arvas zooloog Tiit Hunt RMK loodusblogis.

Juuni keskpaiga keskpäeval tekitasid Uras elevust kamp saarmaid, kaks vanalooma ja kolm poega. Nad lustisid kopratiigis täiel rinnal ja tundsid elust rõõmu. Saarmad sattusid suve jooksul koprakaamera vaatevälja veel paaril korral.

Koprakaamera asemel hakkab loodusblogi edastama mäkrade tegemisi. Kaamera uueks asukohaks saab Tallinna loomaaia mets, kus elab omatahtsi ja vabaduses mägrapere.

Hundi sõnutsi on huvitav jälgida, kas linnamäkrade elurütm võib kuidagi erineda loomulikumas keskkonnas elavate omast.

Kahel hooajal Lääneranna vallas Saastnast pilti edastanud šaakalikaamera sel sügisel tööle ei hakka, küll aga on plaanis novembris või detsembri alguses panna Sindi kärestikule kalakaamera.

“Nädala alguses käisin kärestikul selle pilguga, kuidas oleks võimalik sinna kaamerat paigaldada. Paistab teostatav,” ütles märkis Hunt.

Zooloogi sõnutsi on igal sügisel kalade kudemise ajad veidi erinevad, mistõttu ei oska ta täpselt öelda, mis ajal ülekanne Sindi kärestikul algab.

Praegu on kalakaamera Keila-Joal Keila jões ja sinna peaks kohe-kohe sisse tulema lõhed, meriforellid ja jõesilmud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles