Audru muuseumi looja pälvib Jannseni preemia

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Jannseni preemia laureaadi Helgi Rootsi eestvedamisel on toimunud ja toimub nüüdki märkimisväärne osa Audru kultuurielust.
Jannseni preemia laureaadi Helgi Rootsi eestvedamisel on toimunud ja toimub nüüdki märkimisväärne osa Audru kultuurielust. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsus otsustas määrata tänavuse Johann Voldemar Jannseni nimelise auhinna Audru osavalla pikaaegsele õpetajale, kultuuritegelasele ja Audru muuseumi asutajale Helgi Rootsile.

Jannseni-nimelisele tunnustusele esitati seekord üheksa väärikat kandidaati.

Tänavust laureaati Helgi Rootsi tunneb ilmselt iga Audru kandi inimene – pole teist nii energilist entusiastlikku, hoolivat, musikaalset, laialdaste ajalooteadmistega ega organiseerimisvõimelist inimest kui tema.

Roots on 1996. aastal tegevust alustanud Audru muuseumi looja ja selle kauane juht. Muuseumis on tallel üle 6000 museaali, mis on sinna kogutud just tänu tema ettevõtlikkusele. Kadestamisväärse pühendumuse ja entusiasmiga toimetab pensionipõlve pidav Helgi Roots Audru muuseumis siiani. Rootsi preemiale esitanud märgivad, et tänu sellele tegusale naisele on toimunud ja toimub nüüdki märkimisväärne osa Audru kultuurielust: korraldatakse loenguid, esitlusi, esinemisi, näitusi ja ekskursioone.

Tartu ülikooli eesti filoloogina lõpetanud Roots on töötanud õpetajana Kihlepa koolis ja pärast koolivõrgu ümberkorraldamist aastaid Audru koolis.

Rootsi teatakse-tuntakse samuti rahvatantsurühmade ja lauluansamblite juhendajana. Kunagises Audru keskkoolis tantsisid tema käe all pea kõik klassid. Pea 39 aastat juhendas ta Audru karusloomakasvanduse segarühma, millest kasvas välja tantsurühm Suvi.

Rootsi eestvedamisel tegutses üle 30 aasta suure menuga Audru karusloomakasvanduse külakapell Audru Pillimehed. Praegu veab ta eakate lauluklubi.

Kuni 80 eluaastani juhendas (kokku kümme aastat) tänavune Jannseni auhinna saaja tantsurühma Audru Naised.

Kõik Rootsi juhendatud rühmad on osalenud valla, maakonna ja samuti üle-eestilistel tantsupidudel. Palju on käidud festivalidel välisriikides.

Veel kõrges easki on Roots instrueerinud õpilaste koduloouurimistöid ja tema algatusel on trükivalgust näinud hulk vallateemalisi kalendreid. Roots on 2017. aastal ilmunud raamatu “Audru aastad” kaasautor, ta on aastaid olnud (osa)vallalehe kaasautor, kirjutades rubriiki „Ajaratta lood“.

Helgi Roots on Audru valla vapimärgi kavaler ja aastatel 2006 ja 2018 Audru kultuuritegija.

Jannseni auhinna annab Pärnu linnapea Romek Kosenkranius laureaadile kätte Johann Voldemar Jannseni sünniaastapäeval, 16. mail Koidula muuseumi aias.

Eriolukorra tõttu antakse tunnustus seekord üle publikuta, kuid sündmusest teeb oma veebilehel ülekande Pärnu Postimees ja see algab kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles